Informace pro žadatele o možnosti evidence habitatových stromů

11.8.2023

Informace pro žadatele o možnosti evidence habitatových stromů v rámci intervence 29.70 Lesnicko-environmentální platby, podopatření Zachování habitatových stromů pro rok 2024.

V rámci Lesnicko-environmentálních plateb je zavedeno nové podopatření Zachování habitatových stromů, na které mohou žadatelé od roku 2024 žádat o dotaci. Účelem dotace je zachování a ochrana stojících životaschopných starých stromů, které poskytují útočiště pro celou řadu rostlin, živočichů a to jak obratlovců, tak bezobratlých. Tato platba bude poskytována na kruhovou plochu kolem habitatového stromu.

Rádi bychom proto informovali žadatele, kteří se budou chtít v roce 2024 zařadit do podopatření Zachování habitatových stromů, že již nyní mají možnost zaevidovat si habitatové stromy do systému fLPIS – toto je podmínkou pro vstup do podopatření. Postup, jak si habitatové stromy zaevidovat je popsán v dokumentu „Příručka pro žadatele - evidování habitatových stromů v fLPIS v rámci podopatření Zachování habitatových stromů“, který je dostupný níže.

V letošním roce byla zpracována metodika k provádění nařízení vlády č. 72/2023 Sb., o stanovení podmínek provádění opatření Lesnicko-environmentální platby jejíž součástí je také podopatření Zachování habitatových stromů. Metodika je dostupná zde: https://eagri.cz/public/web/mze/dotace/szp-pro-obdobi-2021-2027/rozvoj-venkova/lesnicko-environmentalni-platby/metodika-k-provadeni-narizeni-vlady-c-72.html.

Příjem žádostí o zařazení do podopatření bude možný v průběhu dubna s termínem příjmu do  15. května 2024. Před samotným příjmem žádostí však již žadatel musí mít habitatové stromy zaevidované v systému fLPIS. Doporučujeme tedy habitatové stromy zaevidovat v dostatečném předstihu, nejlépe ještě do konce roku 2023.

Příručka pro evidování HS 2023 (PDF, 3 MB)

Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A