Metodický list k provádění opatření agrolesnictví č. 3

14.8.2023

Sadební materiál ovocných dřevin - výjimka z pravidel ekologického zemědělství.

Agrolesnictví představuje způsob hospodaření, kdy se stejný pozemek využívá k pěstování dřevin i k zemědělské produkci, a to nejen z plodin pěstovaných mezi pásy s dřevinami, ale také z vysazených dřevin, např. v podobě cenných sortimentů nebo ovoce.  Subjekty hospodařící v režimu ekologického zemědělství, které plánují na některém z dílů půdních bloků založit agrolesnický systém, nesmí proto opomenout v případě použití konvenčního sadebního materiálu ovocných dřevin a keřů požádat Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (dále ÚKZUZ) o výjimku z pravidel ekologického zemědělství. Pokud se nejedná o ekologický sadební materiál, je potřeba v souladu s bodem 1.8.5. (1.8.5.1) přílohy II část I nařízení EP a Rady (EU) č. 2018/848, o ekologické produkci a označování ekologických produktů žádat o povolení k použití rozmnožovacího materiálu rostlin, kterými se rozumí i sadební materiál ovocných dřevin, z přechodného období nebo konvenční produkce. Toto povolení se uděluje ve správním řízení, tj. ve lhůtě do 30 dnů, a to pouze jednotlivým uživatelům vždy na jeden kalendářní rok. O toto povolení se žádá na formuláři, který je přiložen k tomuto metodickému listu.

Vyplněnou žádost lze podat prostřednictvím datové schránky s adresou ugbaiq7 (není nutný elektronický podpis), případně zaslat podepsanou žádost poštou na adresu:

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Odbor osiv a sadby
Za Opravnou 4/4
150 00 Praha 5 – Motol

Lze rovněž využít elektronické podání prostřednictvím Portálu farmáře. Po otevření formuláře „Zadání výjimky použití konvenčního osiva“, je třeba v části „Předmět výjimky“ (Přidat výjimku) vybrat „osiva“, z výběru zadat „nespecifikováno“(na konci seznamu). Pak lze vyplnit odrůdy ovocných dřevin a počty kusů. Postup znázorněn v příloze.


Přílohy

Formulář žádosti - výjimka EZ (DOCX, 20 KB)
Postup podání elektronické žádosti - Portál farmáře (PDF, 843 KB)

Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A