AEKO – Integrovaná produkce

3.10.2023

Žadatelé o dotace v rámci agroenvironmentálně-klimatických opatření podle nařízení vlády č. 80/2023 Sb. – podopatření Integrovaná produkce musí nově provádět každoročně odběry plodin a následně zajišťovat jejich rozbor za účelem stanovení a zjištění dodržení maximálního limitu reziduí pesticidů.

V rámci podopatření Integrovaná produkce ovoce (IPO) a Integrovaná produkce zeleniny, víceletých produkčních plodin, jahodníku a brambor (IPZPJB) je nově od roku 2023 zavedena povinnost provádět každoročně odběry plodin a následně zajistit jejich rozbor za účelem stanovení a zajištění dodržení maximálního limitu reziduí pesticidů. Podmínky nemusí plnit žadatelé, kteří žádají o dotaci v příslušném kalendářním roce na souhrnnou výměru zemědělské kultury ovocný sad (IPO) nebo standardní orná půda a plocha s víceletými produkčními plodinami (IPZPJB) menší než 5 hektarů.

Odběry vzorků plodin provádí žadatel sám způsobem uvedeným v § 22 odst. 6 písm. d) a v § 24 odst. 9 písm. e), odst. 10 písm. e), odst. 11 písm. e) a odst. 13 písm. d), a to v době od zahájení sklizně. Rozbor musí být vždy zajištěn odborně způsobilou osobou, která má osvědčení o akreditaci podle § 16 zákona o technických požadavcích na výrobky. Jedná se o laboratoře chemických analýz, které využívají akreditované multireziduální metody. Žadatel by měl proto vždy primárně ověřit, zda jím vybraná laboratoř provádí rozbory vzorků plodin ke stanovení reziduí pesticidů příslušnou akreditovanou metodou. Akreditovanou metodou jsou vybaveny např. následující laboratoře: Laboratoř chemických analýz VŠUO Holovousy, Metrologická a zkušební laboratoř VŠCHT Praha nebo Eurofins Česká republika.

Celkový rozsah reziduí pesticidů, včetně uvedených hodnot maximálního limitu reziduí pesticidů (MLR) pro konkrétní plodiny, je stanoven v nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 ze dne 23. února 2005 o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a krmivech rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu a o změně směrnice Rady 91/414/EHS, v platném znění.

Pro účely plnění podmínky stanovení a zajištění dodržení maximálního limitu reziduí pesticidů v plodinách je v části C – G přílohy č. 15 nařízení vlády č. 80/2023 Sb., o stanovení podmínek provádění agroenvironmentálně-klimatických opatření (dále jen „Nařízení“) stanoven seznam vybraných sledovaných reziduí pesticidů, vztahující se vždy ke konkrétní plodině. Nejsou analyzovány tedy limity všech reziduí pesticidů stanovené nařízením EPR.

Laboratoř provádějící rozbory vzorků plodin ke stanovení reziduí pesticidů následně žadateli předá protokol o provedené analýze (výsledkový list), který musí obsahovat minimálně seznam vybraných sledovaných reziduí pesticidů uvedených pro konkrétní plodinu vyplývající z přílohy č. 15 (část C – G) Nařízení a pro pozitivní nálezy budou uvedeny též hodnocení shody s MLR dle nařízení EPR s uvedením % čerpání MLR tak, aby bylo možno posoudit dodržení hodnot akčního prahu uvedeného v části A přílohy č. 15 k Nařízení. V protokolu o provedené analýze se dále mohou vyskytovat i další pesticidní látky, tedy rezidua nad rámec stanoveného v seznamu v Nařízení, u nichž ale nebude ověřováno Státním zemědělských intervenčním fondem (dále jen „Fond“) plnění podmínky provedení rozboru podle § 22 odst. 6 písm. e) a § 24 odst. 9 písm. f), odst. 10 písm. f), odst. 11 písm. f) a odst. 13 písm. e). Výše ceny za rozbor provedený multireziduální metodou se neodvíjí od počtu pesticidů sledovaných v jejím rozsahu. V případě, že se u sledovaného rezidua pesticidů bude vyskytovat hodnota 0,01 mg/kg, nejedná se o porušení podmínky.

Protokol o provedené analýze žadatel vždy předkládá při případné fyzické kontrole na místě zajišťované Fondem. Žadatelovou povinností je zároveň doložit kopii tohoto protokolu Fondu, a to nejpozději do 31. ledna kalendářního roku následujícího po roce, ve kterém žadatel podal žádost o poskytnutí dotace.

Akční práh je stanovený jako procentní podíl maximálního limitu reziduí (MLR), přičemž je pro:

jádroviny ve výši 30 %,
peckoviny a bobuloviny ve výši 50 %,
zeleninu, víceleté produkční plodiny, jahody a brambory ve výši 50 %.

Překročení akčního prahu nebo limitu vybraných reziduí pesticidů stanoveného nařízením EPR bude následně sankcionováno podle sankčního systému AEKO.

Povinnost provádět každoročně odběry plodin a následně zajišťovat jejich rozbor za účelem stanovení a zjištění dodržení maximálního limitu reziduí pesticidů se nevztahuje na žadatele, kteří jsou zařazeni v dobíhajícím závazku AEKO podle NV č. 75/2015 Sb., o podmínkách provádění agroenvironmentálně-klimatických opatření a o změně nařízení vlády č. 79/2007 Sb., o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření, ve znění pozdějších předpisů

Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

02.05.
Počasí na den 02.05.
12°C / 22°C

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 19°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A