Opatření agrolesnictví jako jeden z nástrojů adaptace na změnu klimatu a udržitelný způsob hospodaření

12.10.2023

Opatření agrolesnictví, je vnímáno jako jeden z nástrojů adaptace na změnu klimatu a udržitelný způsob hospodaření. SZIF oslovuje zájemce na základě jimi podaného Ohlášení zájmu o poskytnutí dotace na opatření agrolesnictví, kde jste v souladu s nařízením vlády k tomuto opatření uváděli maximální výměru, na které plánujete agrolesnický systém zakládat a která může být tvořena součtem výměr několika DPB (Díl půdního bloku). V této souvislosti bychom rádi připomněli, že pokud budete v letošním roce zakládat agrolesnický systém pouze na jednom DPB a v příštím roce plánujete založit agrolesnický systém na dalších DPB, je potřeba podat na výměru dalších DPB ohlášení znovu, a to již ve standardním termínu do 15. 5. 2024.

Opatření agrolesnictví je specifické tím, že se kombinuje pěstování dřevin s plodinami nebo obhospodařováním travních porostů. V souvislosti s výsadbami dřevin se ve specifických případech dokládá:

  • souhlasné stanovisko - v případě, že se jedná o výsadby plánované do oblastí Natura 2000
  • výjimku ze zákazů, pokud se jedná o výsadby plánované ve zvláště chráněných územích
  • povolení pokud uvažujete o výsadbě těchto dřevin: jírovec maďal, kaštanovník jedlý, líska turecká, jasan horský, ořešák černý (nepůvodní dřeviny) nebo ořešák – kříženec ořešáku černého a královského a geograficky nepůvodní topoly vč. kříženců s druhy původními.


Při využití ostatních druhů dřevin (domácích druhů lesních, pěstovaných ovocných dřevin a doplňkových ovocných keřů) se pro založení agrolesnického systému povolení nevyžaduje.
Podrobnosti jsou obsahem v metodického listu č. 4 (Metodický list k provádění opatření agrolesnictví č. 4 | eAGRI).

Souhlasná stanoviska, výjimky ze zákazů či povolení se ukládají k dotčeným dílům půdních bloků. Vzhledem k tomu, že se jedná o nové opatření, podílí se na technickém zpracování vedle dotčených orgánů ochrany přírody i ministerstvo zemědělství. Aby mohl být správně vygenerován předtisk žádosti o poskytnutí dotace na založení agrolesnického systému, musí být souhlasná stanoviska (výjimky, povolení) nahrána do systému před podáním žádosti o poskytnutí dotace na založení agrolesnického systému (tj. do 30. 11.) a k jednotlivým dílům půdních bloků jsou zaznamenávány i druhy vysazovaných dřevin. K zajištění součinnosti Vás v nejbližší době bude kontaktovat pracovník odboru environmentálních podpor rozvoje venkova ministerstva zemědělství MZe.

Nejčastěji kladené dotazy AGROlesnictví 2024 ke stažení

Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

02.05.
Počasí na den 02.05.
12°C / 22°C

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 19°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A