Informace pro žadatele na podporu vakcinace prasat

1.12.2023

V rámci novelizace nařízení vlády č. 64/2023 Sb., o stanovení podmínek provádění opatření zvýšení obranyschopnosti v chovu prasat vakcinací byla navržena úprava znění § 5 odst. 3, která zajišťuje upřesnění specifikace pojmu „kompletní vakcinace“. Na základě poznatků z administrace je nutné upřesnit, že vakcinaci proti onemocnění vyvolanému patogenem pro danou kategorii prasat žadatel provádí v dávkování podle platných podmínek registrace podané vakcíny nebo podmínek použití nastavených výrobcem podané autogenní vakcíny (v souladu s vyhláškou č. 344/2008 Sb., ve znění pozdějších předpisů) a v souladu s imunizačním programem.

V souvislosti s touto navrženou úpravou je navrhována také úprava ustanovení § 6 odst. 2, kde se doplňuje specifikace hlášení o provedené vakcinaci pro kategorii prasnic. Úprava je provedena v tom smyslu, že u kategorie prasnic lze zvířata s kompletní vakcinací pro daný patogen uvést v konečném hlášení pouze jednou. Sazby u této kategorie byly kalkulovány pracovníky ÚZEI podle imunizačního schématu na celé retenční období, tzn., že kalkulace zohledňuje průměrnou četnost porodů jedné prasnice za dané období. I když tedy je u podporovaných prasnic prováděna vakcinace proti stejnému patogenu před každým porodem, do konečného hlášení se toto zvíře hlásí pouze jednou.

Návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 64/2023 Sb., o stanovení podmínek provádění opatření zvýšení obranyschopnosti v chovu prasat vakcinací je nyní v rámci legislativního procesu v meziresortním připomínkovém řízení a měl by vejít v účinnost ještě před ukončením retenčního období pro administraci žádostí podaných v roce 2023 (účinnost je navrhována od 15. února 2024). Na základě tohoto návrhu budou žádosti podané v roce 2023 administrovány již podle novelizovaného znění nařízení vlády č. 64/2023 Sb. V konečném hlášení o celkovém počtu způsobilých prasat v jednotlivých kategoriích, které žadatel podává do 20. (resp. 30.) dne po ukončení retenčního období, je tedy nutné výše uvedenou skutečnost, týkající se hlášení prasnic, již zohlednit.

Informace potřebné pro vyplnění formuláře Konečného hlášení budou k dispozici v metodickém pokynu na stránkách Státního zemědělského intervenčního fondu.

Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

02.05.
Počasí na den 02.05.
12°C / 22°C

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 19°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A