Zpřesnění Pravidel, kterými se stanovují podmínky pro Programový rámec Strategického plánu SZP na období 2023–2027 jako součást Strategie komunitně ve

13.12.2023

Dne 6. 12. 2023 schválil ministr zemědělství Mgr. Marek Výborný zpřesnění Pravidel, kterými se stanovují podmínky pro Programový rámec Strategického plánu SZP na období 2023–2027 jako součást Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro intervenci 52.77 – LEADER (dále jen „Pravidla MAS“).

Intervence 52.77 – LEADER se zaměřuje na implementaci metody LEADER prostřednictvím podpory realizace strategií komunitně vedeného místního rozvoje, které připravují místní akční skupiny (MAS). Jednotlivé MAS mají stanovenou předpokládanou alokaci, kterou mohou rozdělit na realizaci projektů spolupráce nebo pro projekty konečných žadatelů.

V rámci zpřesnění Pravidel MAS dochází k následujícím změnám:

  • Byla doplněna věta, že v případě Fiche Spolupráce MAS v rámci intervence LEADER bude výše způsobilých výdajů stanovena v Pravidlech pro projekty spolupráce.
  • MAS v každé Žádosti o dotaci bude posuzovat přidanou hodnotu projektu.
  • Došlo k celkové úpravě kapitol 5.2. až 5.8., kdy jsou nově zavedeny 2 formuláře s názvem Specifikace Fiche pro Výzvu a Způsob výběru projektů na MAS, na jejichž základě byly upraveny relevantní kapitoly včetně obsahu Výzvy.
  • Formulář Specifikace Fiche pro Výzvu mimo jiné zahrnuje preferenční kritéria, míru podpory a aktivity pro jednotlivé Fiche. Ve druhém formuláři bude popsán způsob výběru projektů.
  • MAS bude muset stanovit minimálně 3 preferenční kritéria, která chce využít v rámci Programového rámce SP SZP. Preferenční kritéria mohou být pouze bodovací.
  • Byla upravena definice hraničního projektu, a to následovně: Hraniční projekt, který je prvním nevybraným projektem v některé z vyhlášených Fichí a zároveň splňuje minimální stanovenou bodovou hranici a v souladu s předem nastavenými postupy MAS zveřejněnými ve Výzvě lze tento projekt podpořit, je možné jej podpořit v plné výši i v případě, že dojde k překročení alokace Výzvy nebo rezervované alokace MAS pro celé programové období. V jedné Výzvě může být podpořen pouze jeden hraniční projekt.
  • Byla zobecněna definice příjemce dotace pro projekty spolupráce, a to následovně: MAS, další aktéři venkova.
  • Z Přílohy 6 – Roční plán indikátorů byl odstraněn indikátor R.1 a rok 2023.
  • V rámci celých Pravidel dále došlo k upřesnění některých pojmů a byly provedeny formální úpravy textu.

 

Aktuální znění Pravidel, kterými se stanovují podmínky pro Programový rámec Strategického plánu SZP na období 2023–2027 jako součást Strategie komunitně vedeného místního rozvoje, je k dispozici v elektronické podobě v příloze níže, a to v čistopise i v revizích.


Přílohy:
Pravidla, kterými se stanovují podmínky pro Programový rámec Strategického plánu SZP na období 2023–2027 jako součást Strategie komunitně vedeného místního rozvoje - čistopis stáhnout (pdf, 603 kB)
Pravidla, kterými se stanovují podmínky pro Programový rámec Strategického plánu SZP na období 2023–2027 jako součást Strategie komunitně vedeného místního rozvoje - revize stáhnout (pdf, 656 kB)

Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

01.05.
Počasí na den 01.05.
12°C / 23°C

02.05.
Počasí na den 02.05.
12°C / 22°C

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A