Podle Codex Alimentarius má ementál zůstat označením druhu
9.5.2006
Zástupci vlád 50 států rozhodli na jednání Kodexového výboru pro mléko a mléčné výrobky (CCMMP) (Queenstown, Nový Zéland, CX-703-7 , březen 2006), že označení „ementál“ („emmentaler“) zůstane označením druhu nikoli původu, a že proto tento sýr může být s tímto označením celosvětově vyráběn a prodáván.
Toto rozhodnutí zatím není právoplatné, ale je považováno za předběžné rozhodnutí před potvrzením Komisí Codex Alimentarius v červenci 2006. Výsledek ještě může být různý.
Při zpracování této novelizované normy CA se sice řešily otázky kolem velikosti otvorů v sýru nebo byla a poslední chvíli snížená minimální hmotnost, ale mnohem důležitější bylo rozhodnout proti švýcarskému tlaku zaměřenému opačně, a sice proti schválení tohoto názvu jako chráněného označení původu pro švýcarskou oblast.
U Spolkového švýcarského soudu již bylo zahájeno právní jednání na základě švýcarské žaloby a německé námitky. Výsledek je zatím otevřený, ale existuje riziko, že švýcarský soud námitce nevyhoví, a prohlásí žalobu za oprávněnou. Pak by pro CA nastala stejná situace jako v případě sýra „parmesan“, pro nějž sice byl zpracován standard CA, podle kterého parmesan je označení druhu sýra, ale Evropská komise (EK) potvrdila, že se jedná o chráněné označení původu pro Itálii schválené podle nařízení 2081/92. Tím v zásadě EK normu neuznala a fakticky zvítězila.
Proti označení „ementál“ jako chráněnému označení původu se samozřejmě staví USA, EK se na rozdíl od toho držela zpátky a nabádala členské státy EU, aby nepodporovaly USA. Znovu se ukazuje, jak diskutabilní je rozhodnutí o ochraně označení původu a geografických označení (nařízení 2081/92 a 2082/92), a že se jedná o politická rozhodnutí.
Při jednání CA bylo diskutováno o povinném uvádění země původu a také o umístění tohoto údaje na obalu. Pokud se např. v souladu s požadavkem dosud platné normy CA pro sýry uvede údaj „německý“ poblíž názvu „ementál“, znamená to určitou diskriminaci proti švýcarskému výrobku označenému jen „ementál“(podle švýcarské legislativy) . Podle názoru USA by vyhovovalo, kdyby země původu mohla být uvedena na obalu kdekoli.
Kromě normy na ementál byly na jednání výboru CC MMP projednávány i normy na čedar a danbo a (stupeň 8 – poslední stupeň před vyhlášením normy) a normy pro eidam, goudu, havarti, samso, tylžský sýr, St. Paulin, provolone, cottage, coulomniers, „ceram cheese“, camembert, brie a mozarella (stupeň 5/8). EU však měla výhrady k určitým přísadám; např. k mezním hodnotám pro pimaricin u nezrajících sýrů.
Do r. 2010 má být zpracována kodexová norma pro míchané fermentované mléčné nápoje, u nichž je sporná hodnota:nejméně 40 % sušiny z mléka.
Přes námitky USA, které jsou největším světovým výrobcem tavených sýrů, bylo rozhodnuto o pokračování zpracovávání normy pro tavené sýry s cílem jejího dokončení v r. 2010. Pedpokladem pro to je dosažení konsensu na příštím jednání CCMMP v r. 2008.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
28.11.2024
Vestibul Krajského úřadu Libereckého kraje zaplní 4. prosince od 9 do 15 hodin regionální výrobci. Pro zájemce připravili pochutiny, které mohou posloužit jako vánoční dárek. Většina producentů, kteří se akce zúčastní, jsou oceněni prestižními značkami Regionální potravina Libereckého kraje a Výrobek roku Libereckého kraje.
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
03.12.
0°C / 4°C
04.12.
0°C / 4°C
05.12.
-2°C / 3°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A