Podle Codex Alimentarius má ementál zůstat označením druhu

9.5.2006

Zástupci vlád 50 států rozhodli na jednání Kodexového výboru pro mléko a mléčné výrobky (CCMMP) (Queenstown, Nový Zéland, CX-703-7 , březen 2006), že označení „ementál“ („emmentaler“) zůstane označením druhu nikoli původu, a že proto tento sýr může být s tímto označením celosvětově vyráběn a prodáván. Toto rozhodnutí zatím není právoplatné, ale je považováno za předběžné rozhodnutí před potvrzením Komisí Codex Alimentarius v červenci 2006. Výsledek ještě může být různý. Při zpracování této novelizované normy CA se sice řešily otázky kolem velikosti otvorů v sýru nebo byla a poslední chvíli snížená minimální hmotnost, ale mnohem důležitější bylo rozhodnout proti švýcarskému tlaku zaměřenému opačně, a sice proti schválení tohoto názvu jako chráněného označení původu pro švýcarskou oblast. U Spolkového švýcarského soudu již bylo zahájeno právní jednání na základě švýcarské žaloby a německé námitky. Výsledek je zatím otevřený, ale existuje riziko, že švýcarský soud námitce nevyhoví, a prohlásí žalobu za oprávněnou. Pak by pro CA nastala stejná situace jako v případě sýra „parmesan“, pro nějž sice byl zpracován standard CA, podle kterého parmesan je označení druhu sýra, ale Evropská komise (EK) potvrdila, že se jedná o chráněné označení původu pro Itálii schválené podle nařízení 2081/92. Tím v zásadě EK normu neuznala a fakticky zvítězila. Proti označení „ementál“ jako chráněnému označení původu se samozřejmě staví USA, EK se na rozdíl od toho držela zpátky a nabádala členské státy EU, aby nepodporovaly USA. Znovu se ukazuje, jak diskutabilní je rozhodnutí o ochraně označení původu a geografických označení (nařízení 2081/92 a 2082/92), a že se jedná o politická rozhodnutí. Při jednání CA bylo diskutováno o povinném uvádění země původu a také o umístění tohoto údaje na obalu. Pokud se např. v souladu s požadavkem dosud platné normy CA pro sýry uvede údaj „německý“ poblíž názvu „ementál“, znamená to určitou diskriminaci proti švýcarskému výrobku označenému jen „ementál“(podle švýcarské legislativy) . Podle názoru USA by vyhovovalo, kdyby země původu mohla být uvedena na obalu kdekoli. Kromě normy na ementál byly na jednání výboru CC MMP projednávány i normy na čedar a danbo a (stupeň 8 – poslední stupeň před vyhlášením normy) a normy pro eidam, goudu, havarti, samso, tylžský sýr, St. Paulin, provolone, cottage, coulomniers, „ceram cheese“, camembert, brie a mozarella (stupeň 5/8). EU však měla výhrady k určitým přísadám; např. k mezním hodnotám pro pimaricin u nezrajících sýrů. Do r. 2010 má být zpracována kodexová norma pro míchané fermentované mléčné nápoje, u nichž je sporná hodnota:nejméně 40 % sušiny z mléka. Přes námitky USA, které jsou největším světovým výrobcem tavených sýrů, bylo rozhodnuto o pokračování zpracovávání normy pro tavené sýry s cílem jejího dokončení v r. 2010. Pedpokladem pro to je dosažení konsensu na příštím jednání CCMMP v r. 2008.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Na krajském úřadu zavládne sváteční atmosféra. Blíží se Adventní farmářský trh

28.11.2024

Vestibul Krajského úřadu Libereckého kraje zaplní 4. prosince od 9 do 15 hodin regionální výrobci. Pro zájemce připravili pochutiny, které mohou posloužit jako vánoční dárek. Většina producentů, kteří se akce zúčastní, jsou oceněni prestižními značkami Regionální potravina Libereckého kraje a Výrobek roku Libereckého kraje.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

03.12.
Počasí na den 03.12.
0°C / 4°C

04.12.
Počasí na den 04.12.
0°C / 4°C

05.12.
Počasí na den 05.12.
-2°C / 3°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A