Lék na Crohnovu chorobu účinný proti paratuberkulóze zvířat

9.2.2007


Diskuse o tom, zda způsobuje chronické onemocnění střevního traktu Morbus crohn bakterie Mycobacterium avium paratuberculosis (MAP), která se vyskytuje v organismu hospodářských zvířat, získala nové impulzy díky publikaci nejnovějších vědeckých poznatků.
Vědecký tým sestavený z odborníků z nejrůznějších organizací sídlících v New Yorku vyšel z hypotézy, že cytostatický preparát, obsahující účinné látky methotrexat a 6-mercaptopurin, který se používá při terapii Morbus Crohn přímo zabraňuje růstu MAP. Vědci testovali účinnost tohoto preparátu v laboratorních podmínkách v porovnání s celou řadou dalších látek. Byly testovány jak MAP bakterie infikovaných kusů skotu, tak také MAP bakterie pocházející od pacientů postižených Crohnovou chorobou.
Výsledky testování potvrdili platnost výchozí hypotézy. Účinné látky methotrexat a 6-mercaptopurin dokázaly zabránit růstu MAP stejně dobře jako antibiotikum clarithromycin, aplikované při terapii této choroby. Tým amerických vědců se proto domnívá, že závěry ze šetření jasně naznačují existenci vzájemného vztahu mezi Crohnovou nemocí u lidí a bakteriemi MAP u zvířat.
MAP bakterie se vyskytují u skotu, ovcí, koz a různých druhů divoce žijících zvířat, která trpí chronickou formou nevyléčitelného zánětu střevního traktu - paratuberkulózou. Stále více vědců se přiklání k názoru, že MAP jsou schopné prostřednictvím mléčných výrobků (např. sušeným mlékem určeným k výživě malých dětí) nebo vody infikovat lidský organismus a tam následně vyvolat vznik symptomů charakteristických pro Crohnovu chorobu.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

01. 06. 2024 - Krajský den koně Libereckého kraj „já mám koně“

16.5.2024

Tradiční akce se pod názvem „Já mám koně“ bude konat po šestnácté a jejím centrem bude opět Tyršův park. Sem se od časných ranních hodin budou sjíždět desítky chovatelů, aby se připravili na slavnostní průvod městem jak s koňmi v kočárových spřeženích, tak „pod sedlem“.

» více

31. 5. 2025 Gastroden 2024

16.5.2024

Gastroden je prezentace žáků škol potravinářských oborů - pekař, řezník-uzenář a kuchař-číšník své dovednosti.

» více

19. 5. 2025 Mezinárodní den včel

16.5.2024

Botanická zahrada v Liberci vás zve na Mezinárodní den včel

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

15.05.
Počasí na den 15.05.
11°C / 22°C

16.05.
Počasí na den 16.05.
11°C / 20°C

17.05.
Počasí na den 17.05.
10°C / 17°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A