Vliv laktoferinu na růst, příjem krmiva a zdraví telat

15.2.2007

K nejvýznamnějším zdravotním problémům telat patří infekční nemoci trávicího a respiratorního traktu. Přibližně k 75 % úhynů zvířat před dosažením 1 roku věku dochází během prvního měsíce života. Nemoc a mortalita způsobují nejen finanční ztráty ve výrobním procesu, ale zvyšují také náklady na ošetření a na práci. V několika pokusech s telaty byl hodnocen vliv bovinního laktoferinu. Pokusy in vitro i in vivo dokazují antimikrobiální, antivirový, antimykotický a protizánětlivý vliv laktoferinu a jeho úlohu v regulaci imunitního systému. Orální aplikace laktoferinu chrání telata proti řadě nemocí a zvyšuje průměrný denní přírůstek hmotnosti, zlepšuje konsistenci výkalů a snižuje morbiditu telat před odstavem.
Předmětem pokusu provedeného ve Švýcarsku bylo stanovit vliv doplňku bovinního laktoferinu na přírůstek hmotnosti, příjem krmiva a zdraví telat.
Výsledky studie naznačují, že laktoferin působí příznivě na zdraví a může být vhodným doplňkem do krmiv pro narozená telata. Studie in vivo dokazuje vliv orálně aplikovaného bovinního laktoferinu na koncentraci IgG v séru, mírně pozitivní vliv na růst a snížení nemocnosti telat. Údaje naznačují , že kromě vázání železa a antimikrobiálních vlastností, ovlivňuje laktoferin u telat pozitivně imunitní reakci
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

21.04.
Počasí na den 21.04.
0°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A