Málo informací o chlamydiích a Coxielle burnetii

2.4.2007

Pokud se v početních stavech skotu začnou množit případy nevysvětlitelných symptomů jako jsou zvýšený výskyt potratů, poruchy plodnosti, horečky, celková slabost nebo záněty kloubů, mohou být příčinou onemocnění bakterie čeleďi Chlamydiaceae nebo druh Coxiella burnetii. Zárodky Chlamydophila abortus, Ch. pecorum a Ch. psittaci byly podle výsledků analýzy Dr. Hoelzla z Ústavu veterinární bakteriologie Univerzity v Zürichu nejčastěji se vyskytujícími druhy chlamydií. Na vědeckém semináři věnovaném zdravotnímu stavu hospodářských zvířat Univerzity v Göttingenu seznámil tento odborník posluchače s prevalencí (četností onemocnění), diagnostickými metodami a terapií onemocnění skotu způsobených těmito dosud málo probádanými bakteriálními zárodky.
Chlamydie mohou být přeneseny přímým kontaktem mezi jednotlivými zvířaty; také prostřednictvím vaginálního výtoku a během pohlavního styku. Baktérie se vyskytují ve spermatu, ale dosud se nepodařilo prokázat, zda může dojít k přenosu zárodků prostřednictvím umělé inseminace. S infekcí je možné bojovat aplikací antibiotika tetracyklinu, ale v běžné chovatelské praxi není tato možnost yyužívána u všech kategorií z důvodu předepsané dlouhé ochranné lhůty. Profylaxe spočívá ve vakcinaci, Dr. Hoelzle doporučuje použít specifickou stájovou očkovací látku, kterou je však relativně obtížné vyrobit, protože izolace chlamydií z vyšetřovaného materiálu mívá pouze omezenou úspěšnost. Coxiella burnetii je původcem Q-horečky u lidí, což je zoonóza podléhající ohlašovací povinnosti. Zdrojem infekce mohou být klíšťata. Symptomy onemocnění u lidí jsou podobné jako u chřipkového onemocnění, vyskytují se také atypické záněty plic. Chronická infekce vede k závažným změnám na srdečních chlopních. U skotu se Coxiella burnetii vyskytuje v příčinné souvislosti s potraty a jinými poruchami plodnosti. Je možná i symptomatická infekce se souběžným vylučováním choroboplodných zárodků např. prostřednictvím placenty a zbytků plodových obalů a plodové vody.
Pro snížení rizika infekce přichází v úvahu ošetření proti klíšťatům nebo omezení pobytu zvířat na pastvě. Zvlášť exponované osoby jako jsou veterinární lékaři, pracovníci jatek, ale také sportovci pohybující se ve volné přírodě by měli podle Dr. Hoelzla být seznámeni s nebezpečím infekcí způsobených Coxiellou.
Vakcinace proti zárodku Coxiella burnetii je možná, ale z důvodu výskytu výrazných vedlejších účinků nebylo používání této očkovací látky v Německu dosud povoleno.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A