Nebezpečí muchniček narůstá

22.4.2007

Na akutní nebezpečí vyvolané výskytem muchniček upozornil veterinární úřad v Recklinghausenu (Severní Porýní-Vestfálsko), protože v průběhu uplynulých dní byla naplněna kritéria pro vydání úředního varování před těmito nebezpečnými muškami. Zemědělci by proto měli svoje zvířata na pastvinách pozorně sledovat.
K nebezpečným masivním náletům muchniček s vysokou frekvencí bodnutí zvířat přispěla rychlá změna ze studeného počasí na klima s rychle stoupajícími teplotami a následně relativně vysokou vlhkostí vzduchu. V dusných dnech se nálety muchniček koncentrují zejména do odpoledních a večerních hodin.
Pastviny chráněné před větrem porosty křovin a stromů kolem tekoucích vodních zdrojů a také v blízkosti zemědělských usedlostí jsou oblastmi, které muchničky přednostně vyhledávají. Zvířata pasoucí se v těchto lokalitách je nutné během odpoledních a večerních hodin pozorně sledovat a pokud by to bylo nutné, zahnat je do stájí. Neklamnými známkami náletu muchniček je silný neklid zvířat s eventuálními únikovými reakcemi a také jejich náhlé ulehnutí.
Veterinární úřad doporučuje jako možnou alternativu eliminace nebezpečí napadení zvířat na pastvě muchničkami vyhánění zvířat na pastvu po hodinách nebo vyhánění zvířat pouze v nočních hodinách.
Muchničky podobné muškám jsou 5 mm velké, tmavě zbarvené a vyznačují se silnými křídly a silnými končetinami.
Na počátku jara se vylíhnutý hmyz shromažďuje v blízkosti tekoucích vodních zdrojů na křoviscích a stromech, kde vyčkávají na příznivé povětrnostní podmínky.
Muchničky létají převážně v rojích, napadají pasoucí se zvířata a během krátké doby je bolestivě poštípají. Během bodnutí samičky pronikne bílkovinná látka (albumin) do krevního řečiště napadeného zvířete, která může vyvolat rozsáhlé otoky kůže, plicní edém a těžkou poruchu oběhového systému. V těchto případech je nutné vyhledat pomoc veterinární lékaře.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
11°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A