Dobré vejce

26.4.2007

Mezinárodní organizace pro ochranu hospodářských zvířat Compassion in World Farming (CIWF) zahájila letos v březnu 1. ročník udělování ocenění Dobré vejce (Good Egg Award) pro společnosti, které používají nebo nabízejí vejce od slepic z volných chovů nebo chovaných na podestýlce místo v klecových bariérových systémech.

Podmínkou pro udělení Good Egg Award je, že společnost musí používat vejce z neklecových chovů již nyní nebo se musí zavázat, že je přestane používat ještě před rokem 2012, tj. před rokem, kdy vstoupí v platnost zákaz chovu nosnic v neobohacených, tzv. konvenčních klecích. EU v současné době revizi ustanovení směrnice Rady č. 1999/74ES o minimálních podmínkách na ochranu nosnic připravuje, některé členské země, kde je intenzivní „vaječný“ průmysl, protestují a snaží se o odklad či dokonce o zrušené zákazu.

Mezi prvními společnostmi, které letos ocenění od CIWF převzaly, jsou obchodní řetězec Sainsbury´s, síť britských restaurací J D Wetherspoon a britská síť restaurací McDonalds. Ocenění byla udělena za přechod k více etické nabídce vajec, která ochrání 2,5 až 5 milionů slepic před životem ve strašných podmínkách.

Poptávka po vejcích z vyšších standardů welfare se zvyšuje, např. ve Velké Británii již 30 % zkonzumovaných vajec pochází z neklecových chovů ( v polovině 90. let to bylo jen 10 %).

Britský Sainsbury´s s prodejem vajec z bariérových chovů zcela končí, nabízet bude jen vejce od slepic, které mají volný výběh, od slepic z ekologických chovů a od slepic chovaných ve volných vnitřních chovech. Vzhledem k tomu, že do současné doby supermarket prodával cca 150 mil. vajec z bariérových chovů (v nabídce každé čtvrté), v důsledku nového rozhodnutí se v příštích 4 letech 600 000 slepic chovaných volně výrazně zlepší životní podmínky.

Průzkum Eurobaromentru ukázal, že 58 % Evropanů hodnotí welfare nosnic jako špatné, 59 % zákazníků je ochotno zaplatit více za vejce z volných chovů, 53 % je nakupuje již nyní přednostně vejce z neklecových systémů.

Také v Česku se objevují již první „vlaštovky“, vejce z volných ekologických chovů je možné zakoupit v prodejnách Delvity, připravují se také Billa a některé prodejny se zdravou a bio výživou.

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

21.04.
Počasí na den 21.04.
0°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A