Salmonely v chovech drůbeže nelze dávat do souvislosti se salmonelózou u lidí

16.5.2007

Faktem je, že salmonely nemají v chovech nosnic co dělat. Proto také u nás již od počátku roku běží program na tlumení salmonel v chovu nosnic a v reprodukčních chovech, ke kterému se přihlásili chovatelé, zpracovatelé i veterinární lékaři. Program běží za vydatné finanční podpory ministerstva zemědělství uvedl Duben.
Stejnou problematiku řeší podle Dubna i ostatní členské země EU, rozdíl je jen v tom, že opatření k eliminaci salmonel byly v ČR „nastartované“ dříve, než požaduje příslušná legislativa EU. Je samozřejmě třeba dodat, že maso a vejce uváděné do tržní sítě musí vždy splňovat podmínky zdravotní nezávadnosti.
V posledních týdnech bylo možné se setkat s pravdivými informacemi, že salmonely byly zjištěny v některých kontrolovaných chovech. Proto Státní veterinární správa ČR s podporou Ministerstva zemědělství ČR podnikla kroky k tomu, aby se naše chovy postupně staly salmonely prostými. Stejně, jako tomu je i v ostatních členských zemích EU, jen s tím rozdílem, že jsme tak učinili dříve, než ukládá evropská legislativa.
Smyslem tohoto opatření je především to, abychom eliminovali i potenciální rizika, která jsou spojena s výskytem salmonel v prostředí chovů drůbeže. Jsme rádi, že si naši chovatelé drůbeže toto uvědomili a podnikli kroky, které vedou k eliminaci salmonel v prostředí chovů drůbeže, a že chtějí být konkurenceschopní nejen na intrakomunitárním trhu. To znamená dbát na zoohygienická a veterinární opatření - důsledně dezinfikovat, sanitovat a mimo jiné i deratizovat prostředí a zařízení, ve kterých drůbež chovají. Lze využít i možnosti vakcinace.V současné době běží program tlumení salmonel v chovech nosnic a v reprodukčních chovech. S obdobným programem budeme pokračovat v chovech brojlerů, krůt, ale i v chovech prasat. Pokud dojde ke zjištění jakýchkoli závad, popřípadě zjištění výskytu salmonel v chovech, je to důvodem k přijetí příslušných veterinárních opatření, vyložil Duben..
Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

22.04.
Počasí na den 22.04.
0°C / 7°C

23.04.
Počasí na den 23.04.
2°C / 8°C

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A