Polsko má šanci stát se největším výrobcem hovězího masa v EU

23.5.2007

Polští chovatelé skotu tvrdí, že výrobci hovězího masa mají šanci stát se největšími výrobci hovězího masa v EU za předpokladu plnění ambiciosních plánů vlády a slíbených podpůrných plateb EU.
Chovatelé skotu v Polsku drží v současné době celkem 5,5 mil. kusů a teoreticky by se tedy mohli dostat na první místo v produkci hovězího masa. Problém je v tom, že většina chovatelů skotu se nyní specializuje na produkci mléka. Studie Polského ústavu ekonomiky zemědělství a potravin (IERiGZ) uvádí, že zatímco v západní Evropě v průměru pouze polovinu z celého stáda představují dojnice, v Polsku je to 80 %. Pokud by se podařilo malé zemědělské podniky přesvědčit, aby přešly z produkce mléka na produkci masa, mělo by Polsko šanci stát se vedoucím producentem hovězího masa v EU. Avšak bez speciálních podnětů mohou stavy skotu v Polsku klesnout v několika příštích letech o dalších 1,5 až 2 mil. kusů. Od roku 1989 došlo k omezení počtu skotu z 10,9 mil. na nynějších asi 5,5 mil. kusů.
Od roku 2007 budou polští zemědělci dostávat platby z fondů EU na pastviny pro chov skotu, koz, ovcí a koní.
Zanedbatelný není příspěvek 1 mld. PLN z národního polského rozpočtu, z něhož připadne 100 EUR na jeden hektar pastvin. Prezident Polské asociace chovatelů masného skotu Jerzy Wierzbicki předpokládá, že očekávané platby z EU a státního rozpočtu povzbudí chov skotu. Podle jeho slov bude Polsko do roku 2013 jedním z vedoucích evropských výrobců hovězího masa, ale je nutné přejít z produkce mléka k produkci masa. Vládě bude v nejbližší době předložen návrh zákona o reorganizaci trhu s mlékem. V něm se počítá s tím, že stát vykoupí od zemědělců mléčné kvóty v případě, že se zemědělci rozhodnou udržet stavy skotu za účelem produkce masa. Pro tyto výkupy již bylo určeno 20 mil. PLN.

Aby však Polsko bylo schopné konkurovat na trhu EU s vysoce kvalitním hovězím masem, musí se zlepšit genetika stáda a polští zemědělci budou pravděpodobně využívat subvence EU k nákupu masných plemen skotu jako Limousin, Charolais a Simental.

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

30.03.
Počasí na den 30.03.
8°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A