Nejoblíbenější krmivo čekanka

10.8.2007

Je možné nahradit část drahých diet na bázi obilovin, slepic ve volném chovu, rychle rostoucími travami a luskovinami? Tuto otázku se pokusili zodpovědět vědci z dánského institutu zemědělských věd. Slepice byly chovány na pastevních porostech s přídavkem různých druhů trav, jetele, bylinek, čekanky, směsek s hrachem, vikví, lupinou a také alternativní plodinou pěstovanou na orné půdě zvanou quinoa, botanicky se jedná o merlík chilský (Chenopodium quionia). K překvapení vědců dosahovaly slepice z pokusných pastvin vyšších přírůstků v porovnání s obvyklými plochami, na kterých rostly trávy a jetele. Čekanka se stala nejoblíbenějším krmivem slepic, v porovnání s obvyklými pastevními plochami měly slepice na plochách s čekankou dvojnásobně vysoký příjem krmiva. U plodin pěstovaných na orné půdě byl nejvyšší příjem zaznamenán u alternativní plodiny quinoa.

Výsledky prokázaly, že nosné slepice z pokusné skupiny po krátkém adaptačním období snesly stejný počet vajec jako nosnice krmené koncentrovanou krmnou dávkou. Vědci předpokládali, že krmná dávka slepic z volného chovu bude obsahovat o 30 % více lyzinu a metioninu a o 75 % více vápníku. Pastevní porosty dokázaly pokrýt potřebu živin nosnic ve výši 0,25 MJ ME.

Závěr: Pokud dojde u nosnic z volného chovu k redukci množství jadrného krmiva, zvýší automaticky celkový příjem krmiva a snaží se vyhledat nějaké další zdroje bílkovin jako jsou červi a hmyz.

Další informace: Klaus Horsted, Danish Institute of Agricultural Science, email: djf@agrsci.dk, internet: http://pure.agrsci.dk DLG-Mitteilungen, 2007, č. 6, s. 12

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.03.
Počasí na den 27.03.
7°C / 17°C

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A