Pozor na slintavku a kulhavku

5.10.2007

Samozřejmě, pokud bude situace nadále příznivá. Nejnověji je slintavka a kulhavka hlášena i z evropské části Turecka (Thrákie), kde se naposledy vyskytla na počátku letošního roku a nyní opět.

Přestože se slintavka kulhavka objevila na našem území více než před 30 lety (v roce 1975), lze říci, že na základě tehdejších zkušeností i na základě současné veterinární legislativy bychom postupovali tak razantním způsobem, aby se nákaza nemohla rozvléci.

Ve Velké Británii zaznamenali se slintavkou a kulhavkou velké problémy v roce 2001, kdy se kvůli nedostatečným opatřením nákaza rozvlekla na celé území Britských ostrovů a bylo utraceno přes 4 miliony kusů zvířat a ztráty byly vyčísleny na téměř 400 milionů eur. Letos není zatím problém takového rozsahu a je patrné, že i na základě zkušeností získaných před šesti lety britští kolegové situaci zvládají lépe.

Na druhém konci Evropy pak hrozí slintavka kulhavka z Turecka, kde je stále čas od času zjišťována, naposledy letos v lednu. Je třeba uvést, že z oblastí, kde se tato nákaza vyskytla se nesmí žádná živá vnímavá zvířata vyvážet, jde o sudokopytníky, ani žádné tepelně neopracované produkty. Nicméně je na místě varovat všechny turisty a cestující do těchto oblastí, že si nesmějí odsud dovážet žádné potraviny živočišného původu. Ty jim budou na místech vstupu do členských zemí EU zabaveny (tj. zejména na letištích).

Zdroj: SVS CR
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 20°C

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

06.05.
Počasí na den 06.05.
10°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A