Předjarní ošetření včelstev
Informace k léčbě varroázy

5.10.2007

Doporučujeme proto po odsouhlasení s příslušným inspektorátem KVS předjarní ošetření včelstev provést také u stanovišť, která budou vykazovat nižší než limitní hodnoty (současně platný limit je: více než 3 roztoči v průměru na včelstvo). Podle výsledků ošetření prvních stanovišť je vhodné upřesnit hranici pro předjarní ošetření. Při silných spadech je třeba uvažovat o plošném ošetření všech včelstev daného území (obec nebo ZO ČSV).

Předjarním ošetřením ve smyslu přílohy Metodického návodu SVS ČR 3/2001 je nátěr víček zavíčkovaného plodu vodní emulzí přípravku M-1 AER, spojený s fumigací přípravkem Varidol FUM.

Rozhodující význam má nátěr plodu, kterým jsou postiženi roztoči a jejich vývojová stadia uvnitř plodových buněk i roztoči na včelách.

Fumigace Varidolem je pojistkou při eventuální rezistenci roztočů na pyrethroidy. Emulze (0,25%) se připraví vmícháním 5 kapek M-1 AER do 50 ml vody. Natíráme opatrně pomalými pohyby , aby emulze pronikla víčky , ale nebyly zasaženy ostatní plochy plástu. Hodí se jemný štětec, nejlépe plochý. Každé stanoviště musí mít svůj štetec! Nenatíráme více než 10 dm2 zavíčkovaného plodu. Emulzi připravujeme každý den čerstvou.
Tímto opatřením můžeme zabránit hrozícímu nebezpečí přemnožení roztočů, které by mohlo vést k propuknutí viróz a ztrátám včelstev.Včelstva ošetřete co nejdříve, dokud je málo plodu!

celý text

Zdroj: SVS CR
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 20°C

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

06.05.
Počasí na den 06.05.
10°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A