SVS nezajímá jenom bluetongue

25.10.2007

aby se svými produkty mohli obstát jak na našem domácím trhu, ale i na intrakomunitárním trhu a i na trhu světovém. Připomněl to dnes mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben. Nejnovějším diplomatickým úspěchem SVS je přitom bilaterální dohoda s Německem a Rakouskem, na jejímž základě lze od 17. 10. 2007 lze i přes výskyt bluetongue v obou zemích v podstatě bez problémů obchodovat se skotem s uvedenými státy.

Podle Dubna také v současné době probíhá celá řada ozdravovacích programů, například Národní programy pro tlumení výskytu salmonel (ozdravné programy proti salmonelám) v chovech drůbeže, které budou v příštích letech rozšířeny i na chovy prasat. Dalším významným programem je Národní ozdravovací program na ozdravování našich chovů skotu od infekční bovinní rhinotrachetidy, neboli IBR. Za provádění tohoto Národního ozdravovacího programu zodpovídají chovatelé a dozor mají na starosti krajské veterinární správy a orgány Ministerstva zemědělství a samozřejmě i chovatelské svazy. Tento program může uspět právě nyní, kdy bylo dosaženo základního předpokladu, a tím je dokonalá a přesná evidence skotu v centrální evidenci a uplatňování současných veterinárních předpisů, které se týkají přemísťování zvířat. Nezapomínáme ani na riziko aviární influenzy, ptačí chřipky. Průběžně se vyšetřují hromadné úhyny drůbeže či volně žijících ptáků.

Jako dosud každoročně, již od roku 1989 organizujeme účinnou vakcinaci lišek proti vzteklině. Efektem je, že poslední výskyt byl u lišek zaznamenán v roce 2002 a od roku 2004 byla naše republika uznána za zemi prostou této nebezpečné nákazy. S vakcinací v oblastech u hranic s Polskem a Slovenskem počítáme do té doby, dokud i tyto země nebudou prohlášeny za země prosté.

Kromě toho podle mluvčího probíhají cílené dozorové akce typu „akce Med“, zaměřených na kvalitu mléčných výrobků či stále probíhající dozorová akce zaměřená na listerie.

Zdroj: AKCR
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

01. 06. 2024 - Krajský den koně Libereckého kraj „já mám koně“

16.5.2024

Tradiční akce se pod názvem „Já mám koně“ bude konat po šestnácté a jejím centrem bude opět Tyršův park. Sem se od časných ranních hodin budou sjíždět desítky chovatelů, aby se připravili na slavnostní průvod městem jak s koňmi v kočárových spřeženích, tak „pod sedlem“.

» více

31. 5. 2025 Gastroden 2024

16.5.2024

Gastroden je prezentace žáků škol potravinářských oborů - pekař, řezník-uzenář a kuchař-číšník své dovednosti.

» více

19. 5. 2025 Mezinárodní den včel

16.5.2024

Botanická zahrada v Liberci vás zve na Mezinárodní den včel

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

17.05.
Počasí na den 17.05.
10°C / 17°C

18.05.
Počasí na den 18.05.
11°C / 19°C

19.05.
Počasí na den 19.05.
9°C / 19°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A