Ovčí a kozí mléko ve světě a na Slovensku

25.8.2008

Z celkové světové produkce mléka (644 mil. t v r. 2006) tvoří ovčí mléko 1,3 % a kozí 1,9 % (na Slovensku je podíl produkovaného ovčího mléka 1,1 %, kozího jen 0,13 %). Nejvyšší produkce těchto mlék je v asijských zemích (3 475 / 7 085 tis. t) a v evropských zemích (2 803/2 321 tis. t).
Tabulky v původním níže citovaném zdroji uvádějí stavy ovcí a koz, dojivost a ceny mlék v různých zemích Evropy. Nejvyšší počet ovcí je v Rumunsku (7 447 tis.), Řecku a Itálii (nejvíce ovčího mléka produkuje Itálie a Řecko), nejvíce koz je v Řecku a Španělsku (nejvíce kozího mléka produkuje Francie a Řecko). Na Slovensku bylo v r. 2006 234 tis. ovcí a 29,5 tis. koz a produkce mléka 10 resp.1,2 tis t.
Ovčí mléko je výhodné především pro výrobu celé škály plísňových sýrů ( především typu roquefort), ale i pařených sýrů a fermentovaných jogurtových výrobků.
Kozí mléko se všeobecně konzumuje častěji než ovčí, ale rovněž výrazně převažuje jeho využití k výrobě sýrů (hlavně plísňové a bílé sýry).
Pro kvalitu sýrů je nejdůležitější použití teplot, jejich prodlev a rychlosti změn teploty, a také kyselosti. Intenzita pikantní chuti sýrů závisí na době zrání.
Slovensko (a samozřejmě i ČR) za ostatními evropskými zeměmi výrazně zaostává v produkci těchto mlék, sortimentu vyráběných výrobků, nestandardnosti kvality a spotřebě. Produkční potenciál Slovenska je značně nevyužitý, typickými produkty z ovčího mléka jsou oštěpek, parenice, korbáčiky, bryndzové pomazánky, syrovátkový sýr Urda, Karpatský tvrdý sýr, Toporecký polotvrdý sýr, Klenovecký sýr aj.
 
Mliekarstvo, 39, 2008, č. 2, s.6-9
Poznámka
V ČR došlo ke zvýšení počtu ovcí na 183,6 tis. kusů, a koz na 16,6 tis. (v r. 2008). Přitom počet dojených koz je jen ca 2 200 kusů (v r. 2007), množství kozího mléka 1,2 tis. t, produkce sýrů 120 t.
Situační a výhledová zpráva: Ovce a kozy (MZe červenec 20086)
Zdroj: Agronavigátor
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Na krajském úřadu zavládne sváteční atmosféra. Blíží se Adventní farmářský trh

28.11.2024

Vestibul Krajského úřadu Libereckého kraje zaplní 4. prosince od 9 do 15 hodin regionální výrobci. Pro zájemce připravili pochutiny, které mohou posloužit jako vánoční dárek. Většina producentů, kteří se akce zúčastní, jsou oceněni prestižními značkami Regionální potravina Libereckého kraje a Výrobek roku Libereckého kraje.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

11.12.
Počasí na den 11.12.
-2°C / 1°C

12.12.
Počasí na den 12.12.
-3°C / 2°C

13.12.
Počasí na den 13.12.
-2°C / 2°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A