Produkce medu loni meziročně klesla

27.1.2009

na 6078 tun a byla nejnižší od roku 2002. výnos byl podle tajemníka Českého včelařského svazu Miloslava Peroutky způsoben úbytkem včelstev během loňské zimy a pro chov včel nepříznivým počasím.

 Počet včelstev se meziročně snížil téměř o 60 tisíc a včelaři jich loni zazimovali zhruba 461 tisíc. Přesto nebyla konečná ztráta včelstev tak vysoká, jak původně včelaři kvůli rozšíření varoázy a dalších virových onemocnění předpokládali. Minulou zimu nepřežilo zhruba 120 tisíc včelstev. Polovinu z nich se však během roku podařilo obnovit, když včelaře finančně podpořil stát i kraje.
Kvůli nižší produkci mírně stouply ceny medu. Podle údajů svazu se v současnosti pohybují od 100 do 130 korun za kilogram, což je o deset až 15 korun více než před rokem. V nabídce panuje nedostatek tmavého lesního medu. "Loni včelaři vytáčeli pouze světlý nektarový med, který je z jara," uvedl Peroutka. Nedostatek tmavého medovicového medu vysvětlil loňským suchým počasím.
Podle Peroutky by letošní produkce medu měla být lepší než loňská. "Včelstva šla do zimy v daleko lepší kondici," zdůvodnil svůj odhad. Záležet však velmi bude na letošním počasí. "Dosavadní průběh zimy je příznivý," podotkl.

Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A