Způsobilost pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin II. stupně

29.3.2013

Dne 24.4.   na  Zkušební stanici ÚKZÚZ Chrastava pořádá Okresní agrární komora Liberec, Jablonec nad Nisou odborný kurz pro prodloužení osvědčení Odborné způsobilosti pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin II. stupně“

Na konci kurzu bude účastníkům vydáno osvědčení o absolvování kurzu.

Uzávěrka přihlášek je 10.4.2013              

Další informace a přihláška v příloze

Základní informace k II.stupni

Odbornou způsobilost pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin upravuje § 86, 86a a 86b zákona č. 326/2004 Sb., o rostlinolékařské péči a o změně některých souvisejících zákonů, v platném znění (dále jen "zákon") a vyhláška č. 206/2012 Sb., o odborné způsobilosti pro nakládání s přípravky (dále jen "vyhláška"). Touto odbornou způsobilostí musí disponovat všechny osoby, které v rámci svých profesních činností nakládají s přípravky na ochranu rostlin. Od 1. 1. 2013 platí rozlišení odborné způsobilosti do tří stupňů dle náročnosti požadavků a změnil se také režim osvědčování.

Kdo je oprávněn podat žádost / jednat v této věci/

Fyzická osoba, která v rámci svých profesních činností nakládá s přípravky na ochranu rostlin.Za odborně způsobilou osobu pro nakládání s přípravky se považuje i osoba, která získala odbornou způsobilost pro nakládání s přípravky v odpovídajícím rozsahu vykonávané činnosti v jiném členském státě (§ 86 odst. 8 zákona).

Podmínky II.stupně

II. stupeň: Podnikající osoba, která v rámci svých profesních činností nakládá s přípravky, musí zajistit, aby toto nakládání s přípravky řídila a vykonávala nad ním dohled fyzická osoba, jež je držitelem osvědčení II. stupně. Držitel osvědčení II. stupně je způsobilý i pro činnosti držitele osvědčení I. stupně (podmínky pro vydání osvědčení II. stupně upravuje § 86 odst. 2 zákona). Osobami s osvědčením II. stupně rozumíme zejména osoby, které organizují a řídí práce spojené s nakládáním s přípravky na ochranu rostlin u podnikající osoby, tzn. např. agronom, lesník, školkař, zahradník, farmář, správce golfového hřiště, apod. Osvědčení druhého stupně s platností na 5 let vydá rostlinolékařská správa fyzické osobě, která splňuje podmínky vzdělání pro rostlinolékaře podle § 82 odst. 2 nebo 5 zákona, nebo absolvuje základní 15 hodinový kurz a úspěšně složí písemný test (případně 8 hodinové doplňující školení k prodloužení platnosti osvědčení).

Osvědčení II. stupně mohou získat také ty osoby, které již v minulosti osvědčením bez rozlišení stupně disponovaly, tzn. osoby, které od doby zavedení institutu odborné způsobilosti již alespoň jedenkrát absolvovaly zkoušku (viz tisková zpráva MZe ze dne 19. 12. 2012 zde). V tomto ohledu není limitující to, zda takový žadatel disponuje platným či již neplatným osvědčením bez rozlišení stupně. Jedinou podmínkou pro vydání nového osvědčení II. stupně je absolvování doplňujícího 8 hodinového školení pořádaného vzdělávacím zařízením pověřeným MZe. Alternativu nelze uplatnit v případě, že už žadatel disponuje osvědčením s rozlišením stupně (jedná se jen o jednorázové zjednodušení v rámci přechodu ze systému odborné způsobilosti bez rozlišení stupně na systém odborné způsobilosti s rozlišením do tří stupňů).

 

 

Zdroj: OAK Lbc,Jnc.
Autor: Vladimíra Pachlová

Soubory ke stažení

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

15.05.
Počasí na den 15.05.
11°C / 22°C

16.05.
Počasí na den 16.05.
11°C / 20°C

17.05.
Počasí na den 17.05.
10°C / 17°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A