Ministr Jurečka: Nová SZP by měla být jednoduchá, efektivní a účinná

12.12.2017

Ministr Marian Jurečka včera na Radě pro zemědělství a rybářství v Bruselu opětovně zdůraznil nutnost zjednodušení pravidel budoucí Společné zemědělské politiky (SZP) a její zaměření na podporu citlivých sektorů rostlinné a živočišné výroby. Ministr Jurečka také seznámil Radu s výsledky pražské konference o africkém moru prasat.

V rámci jednání o SZP ministr Jurečka zdůraznil zejména potřebu zjednodušení administrativy a kontrolní činnosti, nutnost zachování dvou pilířů včetně přímých plateb a jejich financování výhradně z rozpočtu EU. Podle ministra je také zásadní hospodaření s přírodními zdroji a opatření pro ochranu klimatu. Generační obměnu v zemědělství by podle něj podpořilo právě nastavení jednoduchých a srozumitelných pravidel SZP.

„Evropská komise představila řadu podstatných aspektů budoucího nastavení SZP. Některá témata, jako je přístup k citlivým komoditám či téma bezpečných a kvalitních potravin však neřešila. Na dnešním ministerském setkání v Bruselu jsem také opětovně otevřel otázku zastropování přímých plateb, které považuji dlouhodobě za velmi problematické a diskriminační opatření,“ řekl ministr Jurečka.

Odkaz na článek ZDE

Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Autor: Robert Erlebach

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.03.
Počasí na den 27.03.
7°C / 17°C

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A