Ministr zemědělství Toman na IGW v Berlíně ocenil německou aktivitu proti navrhovanému snížení rozpočtu na Společnou zemědělskou politiku

18.1.2019

Tisková zpráva – Jednáním s ministrem životního prostředí a zemědělství Saska Thomasem Schmidtem dnes ministr zemědělství Miroslav Toman zahájil návštěvu mezinárodního potravinářského, zemědělského a zahradnického veletrhu Internationale Grüne Woche v Berlíně. Jeho 84. ročníku se účastní přes 1500 vystavovatelů z více než 60 zemí. Svůj stánek má na veletrhu, který potrvá do 27. ledna, tradičně i Česká republika pod patronací Ministerstva zemědělství (MZe) a Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF).

„S panem ministrem Schmidtem jsme hovořili zejména o podobě Společné zemědělské politiky po roce 2020. Zdůraznil jsem, že pro splnění všech cílů je potřeba zachovat její adekvátní rozpočet. Nesouhlasíme proto s návrhem Evropské komise snížit prostředky na zemědělskou politiku.  Podle navržené metody by byla Česká republika oproti ostatním členským zemím nejvíce krácena v obálce na rozvoj venkova a přišla by o více než 350 milionů euro,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman. V této souvislosti ocenil společný dokument Německa a Francie proti navrženému snížení rozpočtu na Společnou zemědělskou politiku (SZP).

Za jednu z priorit nové evropské politiky při jednání Miroslav Toman označil i zjednodušení. „Přesto obsahují legislativní návrhy řadu pravidel a oblastí, kde se obáváme velké administrativní zátěže. Naší dlouhodobou prioritou také je, aby zemědělci napříč celou Unií měli spravedlivé podmínky. Pravidla nové Společné zemědělské politiky musí zohledňovat specifika sektoru v jednotlivých členských státech. Proto odmítáme zavedení povinného zastropování přímých plateb a degresivity,“ uvedl ministr zemědělství Toman.

Dnes se Miroslav Toman zúčastní i krátkého setkání ministrů zemědělství se spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou, která se ve svém projevu chce věnovat významu digitálních technologií pro budoucnost zemědělství.

Pod patronací českého Ministerstva zemědělství na letošním veletrhu vystavuje kromě jiných národní podnik Budějovický Budvar a také pivovary PMS Přerov, a.s., firma Indiana s.r.o., která se specializuje na výrobu sušeného masa, významný producent ovocných destilátů ve střední Evropě Rudolf Jelínek, a.s. a rodinná firma Pavel Cvrček zaměřující se především na zpracování rakytníku (přehled všech vystavovatelů z ČR v příloze).

Stánek MZe je tradičním místem jednání zahraničních delegací, setkání se zástupci zahraničních a domácích firem, zástupců veletržních správ, marketingových agentur, svazů a organizací činných v agrárním a potravinářském sektoru. Návštěvníci zde mohou získat různé publikace včetně katalogů kontaktních adres resortu zemědělství v ČR a kontaktních adres výrobců v potravinářském průmyslu.

Výstava, jejíž partnerskou zemí je pro letošní rok Finsko (ČR byla partnerem v roce 2005), se zaměřuje v oblasti potravinářství na prezentaci gastronomie, na čerstvé produkty, ryby, maso a mléčné výrobky. Představuje široký výběr vín z různých zemí, piva a alkoholických nápojů, nechybí ani trendy v potravinářství a biopotravinách. Součástí výstavy je i lesnictví a myslivost, zahradnictví, květinářství a přehlídky hospodářských zvířat.

Veletrh Internationale Grüne Woche je určen odborníkům, obchodníkům i běžným návštěvníkům. Je také místem, kde se setkávají nejvyšší představitelé agrárního sektoru zemí západní, střední a východní Evropy. Každoročně výstavu navštíví kolem 400 tisíc návštěvníků.

 

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: mze
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

14. 3. 2024 - Seminář "Projekty fotovoltaických elektráren na zemědělských stavbách"

1.3.2024

Seminář se uskuteční ve čtvrtek 14. března 2024 od 10 hodin (prezence od 9:30) v budově Krajského úřadu Libereckého kraje v Liberci.

» více

11. 3. 2024 - pracovní setkání chovatelů hospodářských zvířat z Frýdlantska

1.3.2024

V pondělí 11.3.2024 od 15 hodin (cca do 17 hodin) se uskuteční v zasedací místnost na radnici MÚ Frýdlant (hlavní historická budova 1.patro) pracovní setkání chovatelů hospodářských zvířat z Frýdlantska

» více

9. 3. 2024 - Krajská myslivecká konference 2024

19.1.2024

Blíží se krajská myslivecká konference, ještě měsíc lze hlasovat o významnou osobnost v myslivosti

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

18.03.
Počasí na den 18.03.
0°C / 8°C

19.03.
Počasí na den 19.03.
0°C / 8°C

20.03.
Počasí na den 20.03.
1°C / 10°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A