Aktuální informace o problematickém polském hovězím mase

4.2.2019

4. 2. 2019

Tisková zpráva Státní veterinární správy ze dne 4. 2. 2019: 
Aktuální informace o problematickém polském hovězím mase

Z celkového množství 300 kg polského hovězího masa, směřovalo 112 kg do Prahy, kde se podařilo 56 kg zajistit ve skladu a nedostalo se tak k zákazníkům. Zbylých 56 kg masa bylo distribuováno do několika pražských restaurací. Dle šetření na místě bylo již maso spotřebováno. Ze zásilky masa byly odebrány vzorky, které byly odeslány na vyšetření na rezidua inhibičních látek (průkaz léčení zvířat antibiotiky), senzorické posouzení a salmonelu, výsledky většiny vyšetření budou známé během zítřka, vyšetření na salmonely nejdříve ve čtvrtek 7. 2. 2019.

20  kg polského hovězího masa, které směřovalo k příjemci do Varnsdorfu v Ústeckém kraji, bylo prodáno v provozovně příjemce (řeznictví) konečným spotřebitelům a v současné době se na místě nenalézá žádné maso z této zásilky.

V Novém Bydžově na Královéhradecku, kam směřovala zásilka 107 kg hovězího masa, již o problému věděli od dodavatele a zásilku vrátili ještě před tím, než byla oznámena systémem rychlého varování RASFF.

Dvě várky masa (40 a 21 kg), které se dostaly do Kostelce nad Labem, byly prodány příjemcem zásilky, který zde provozuje řeznictví, konečným spotřebitelům.

Místo / region (příjemce zásilky)

Množství hovězího masa v kg

Popis situace

Praha

112

55 kg bylo zajištěno na skladě – odebrány vzorky, větší část výsledků by měla být v úterý 5. 2. 2019, část v dalších dnech, maso bude zlikvidováno.

56 kg bylo distribuováno do několika pražských restaurací. Vše bylo již spotřebováno.

Varnsdorf /
Ústecký kraj

20

Celá zásilka prodána v místě příjmu (prodejna řeznictví).

Kostelec nad Labem

40 a 21
(dvě zásilky)

Obě zásilky byly již prodány v prodejně příjemce zásilky (řeznictví).

Nový Bydžov /
Královéhradecký kraj

107

Celá zásilka byla vrácena dodavateli 31. 1. 2019.

 

Tisková zpráva Ministerstva zemědělství ze dne 4. 2. 2019: 
Ministr Toman po jednání s polskou velvyslankyní Ćwiorovou: Trváme na vysvětlení kauzy a systémové nápravě

Postupné uvolňování informací až pod tlakem okolních států a médií podkopává důvěru u veškeré polské produkce. Uvedl to dnes ministr zemědělství Miroslav Toman při setkání s polskou velvyslankyni Barbarou Annou Ćwiorovou. Prodiskutovali vývoj v kauze polského hovězího masa. To bylo přes původní ubezpečení, že do České republiky se nedostalo, vyvezeno do 14 zemí, včetně Česka.

„Zpoždění při informování z polské strany podkopává naši důvěru u veškeré polské potravinářské produkce. Vzhledem k tomu, že jde o opakovaná selhání, vážně uvažujeme o mimořádných veterinárních opatřeních, která by zakázala dovozy hovězího masa z Polska,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Pro Ministerstvo zemědělství je naprosto zásadní ochrana spotřebitele. Ministr vyjádřil znepokojení nad tím, jak polská strana postupně uvolňuje informace. Opakovanými podvody jsou podle něj poškozeni nejen spotřebitelé, ale i firmy, které podnikají v souladu s platnou legislativou.

Polská velvyslankyně Barbara Anna Ćwiorová odmítla, že by Polsko chtělo problém utajit. Ministerstvo a kontrolní orgány podle ní zveřejňovaly informace v okamžiku jejich získání a mají maximální zájem o otevřenost a znovuzískání důvěry ve svou produkci na trhu EU i ve světě. Velvyslankyně rovněž přislíbila, že na dopis ministra Tomana s písemnými dotazy odpoví polská strana dnes. Ujistila také, že veškeré maso se stahuje a dohledávají se všechny závadné šarže.

Ministr Toman informace přivítal a ocenil snahu nastavit maximálně otevřenou a přímou komunikaci a posílení celého systému kontrol v Polsku. Jde například o nepřetržitý kamerový dozor na jatkách nebo nově chystanou polskou národní legislativu.

Zítra ráno bude ministr telefonicky hovořit s polským ministrem Janem Krzysztofem Ardanowskim. Bude po něm požadovat informace o aktuální situaci a systémové nápravě.

 

1. 2. 2019

Tisková zpráva Ministerstva zemědělství ze dne 1. 2. 2019:
Tři sta kilogramů závadného hovězího z Polska v ČR. Veterinární inspektoři začali okamžitě prověřovat všechna místa, kam se dostalo

Zhruba 300 kilogramů hovězího masa z nelegálních porážek v Polsku odebraly podniky v České republice. Dnes odpoledne o tom Polsko informovalo v celoevropském systému varování pro potraviny RASFF. Inspektoři Státní veterinární správy začali situaci ihned kontrolovat v místech určení.

Podniky ze čtyř míst v České republice odebraly hovězí pocházející z polských jatek, kde poráželi nemocné krávy. Z jatek se přes distribuční společnosti dostalo maso na naše území. Vyplývá to z distribučních listů k masu, jak dnes Polsko informovalo v systému celoevropského varování RASFF.

„Jsem velmi znepokojen vývojem kolem aféry s polským hovězím. Není přece možné, aby stát Evropské unie nejprve tvrdil, že hovězí z nemocných a umírajících krav neopustilo polský trh a hned v dalších dnech se zjistilo, že to není pravda. Přes ujištění se dokonce hovězí dostalo i k nám. Je z toho bohužel patrné, že Polsko nemá systém kontrol a veterinárního dohledu dobře nastavený, nebo se tam  porušují zákony. Budu po svých polských kolezích chtít záruku, že situaci napraví a změní pravidla veterinárního dozoru tak, aby skutečně fungoval a zajistil, že se podobné aféry už nebudou opakovat,“ řekl ministr Miroslav Toman.

Vzhledem k vážnosti situace odeslal dnes ministr Toman oficiální dopis eurokomisaři Vytenisu Andriukaitisovi. Požádal jej o informace, kdy bude zahájen avizovaný audit Evropské komise v Polsku a jaké konkrétní kroky Komise přijme, aby se podobná situace neopakovala. Ministr také dopisem vyzval zpracovatele z Českého svazu zpracovatelů masa, aby alespoň do vyřešení kauzy co nejvíce preferovali maso z tuzemských chovů a u dovozového masa důsledně dbali na dosledovatelnost jeho původu. Prostřednictvím polské velvyslankyně v ČR Barbary Ćwiorové poslal ministr Toman také list polskému ministrovi zemědělství Janu Krzysztofovi Ardanowskému. Žádá ho o aktuální informace a o návhy na řešení celé kauzy.

„Naší prioritou je ochránit spotřebitele. S ohledem na vážnost situace bych jim proto doporučil, aby se polskému hovězímu vyhýbali. Zároveň je vyzývám, aby vždy dávali přednost potravinám s jasně doloženým původem. Konkrétně u hovězího platí, že v České republice je možné uvádět na trh pouze maso ze zvířat poražených na jatkách, kde každé zvíře projde veterinární prohlídkou před porážkou a následně také po porážce,“ uvedl Miroslav Toman.

Ihned po ohlášení aféry s polským hovězím začali už před několika dny inspektoři Státní veterinární správy (SVS) s intenzivnějšími kontrolami zboží dovezeného z Polska. Do kontrol se zapojila i Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Ta od pondělí zintenzivnila kontroly v obchodech a provozovnách společného stravování. Jen v tomto týdnu SZPI udělala 644 cílených kontrol, což je zhruba o 50 procent více než běžně. V zesílených kontrolách bude inspekce pokračovat až do odvolání.

Do ČR se loni přivezlo téměř 28 tisíc zásilek hovězího z Polska (hmotnost cca 14 300 tun). SVS zakázala uvolnit na trh necelých 8 tun (7,6 tuny kuřecího, 54 kg vepřového, 30 kg drůbežího kebabu a 4 kg masných výrobků), většinou bylo prohřeškem nenahlášení zásilky veterinární správě, jak je podle českých zákonů povinné.

Inspektoři Státní veterinární správy v roce 2017 provedli 7 048 kontrol zahraničních potravin, v roce 2018 pak 7 175 kontrol.

 

31. 1. 2019

Tisková zpráva Ministerstva zemědělství ze dne 31. 1. 2019:
Veterinární inspektoři prověřují polské hovězí maso při mimořádných kontrolách. Povinné hlášení dovozu i zvýšený dozor mají smysl

Ministerstvo zemědělství (MZe) obdrželo informace, podle kterých maso z ilegálních porážek na jatkách v Mazovském regionu v Polsku putovalo, přes dva zpracující závody, na trh do deseti členských zemí EU. Do ČR se dle sdělení z Polska nedostalo. České dozorové orgány mapují veškeré dovozy masa z Polska a provádějí mimořádné kontroly.

„Naše důsledné kontroly a systém hlášení dovozů masa se ukázaly jako opodstatněné. Hovězí maso z Polska je v současné době prioritou při kontrolách v místech určení, kontroly zahrnují i laboratorní testování doručeného masa. Je dobré připomenout, že v České republice je možné uvádět na trh pouze hovězí maso ze zvířat poražených na jatkách, kde každé zvíře projde veterinární prohlídkou před porážkou a následně také po porážce. Pro nás je velmi důležitá ochrana spotřebitele, děláme vše proto, aby měl plnou důvěru v tuzemský trh a potraviny,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Polská strana uvedla, že maso z ilegálních porážek bude ve všech deseti zemích, kam se dle dostupných informací dostalo, staženo z trhu a zlikvidováno. Zdůraznila, že šlo o nelegální činnost, nad kterou nebyl veterinární dohled. Jak se na takovém mase ocitla razítka, která zaručují zdravotní nezávadnost, polská policie vyšetřuje.

Hned poté, co MZe dostalo informaci o problémech na polských jatkách, začali inspektoři Státní veterinární správy (SVS) intenzivně prověřovat hovězí, a to zejména z Mazovského vojvodství. Ministr Toman se v předchozích dnech sešel s polským ministrem zemědělství Janem Krzysztofem Ardanowskim i polskou velvyslankyní Barbarou Ćwiorovou.

Český ministr trvá na vyšetření případu a zárukách, že systém veterinárního dohledu v Polsku bude nastaven tak, aby k podobným aférám nedocházelo. Podle aktuálních informací v Polsku uvažují nad změnami legislativy, aby byl například dozor na jatkách 24 hodin denně, případně že jatka vybaví kamerami.

Podle informací MZe posílá Evropská komise do Polska audit, který má vše důkladně prošetřit. „Očekávám co nejdříve další podrobné informace z polské strany a budu požadovat vysvětlení. Není možné, aby se maso z nelegálních porážek dostalo na trh, a to ještě s oficiálními dokumenty a razítky,“ uvedl ministr Toman.

Všichni příjemci zásilek živočišných produktů z jiných členských zemí musí poslat oznámení Státní veterinární správě. Mezi tyto potraviny patří i hovězí maso. Příjemce musí uvést, o jakou potravinu jde, její množství, z jaké země je dovezená, adresu dodavatele a místo, kam potravina v ČR dorazí. Uvedené informace musí oznámit nejméně 24 hodin před příchodem potravin do ČR. Tyto údaje slouží dozorovým orgánům k důsledným a efektivním kontrolám dováženého potravinářského zboží.

Informace RASFF ze dne 31. 1. 2019:
Podle dnešních informací ze systému RASFF bylo hovězí maso z nelegálních porážek v Polsku distribuováno do 10 členských států EU, ČR mezi nimi není.

 

30. 1. 2019

Informace Ministerstva zemědělství ze dne 30. 1. 2019:
Ministerstvo zemědělství obdrželo dnes v podvečer informace, podle kterých maso z ilegálních porážek na jatkách v Mazovském regionu v Polsku putovalo, přes dva zpracující závody, na trh v šesti členských zemích EU. Dle sdělení polské veterinární správy šlo celkem o 2 162 kg masa, z toho přibližně 200 kg na slovenský trh, další pak například do Francie. Toto maso bude staženo a zlikvidováno. Do ČR se dle sdělení polské strany závadné maso nedostalo.

„Potvrzuje se, že naše kroky byly opodstatněné. Dle mých informací posílá Evropská komise do Polska audit, který má celou věc důkladně prošetřit. Zítra očekávám další podrobné informace z polské strany a budu požadovat vysvětlení. Není možné, aby se maso z nelegálních porážek dostalo do členských zemí, s oficiálními dokumenty a razítky,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman s tím, že nadále zůstávají v platnosti zesílené kontroly dovozů.

 

Ministr zemědělství ČR M. Toman se sešel s velvyslankyní Polské republiky v ČR, pí. Barbarou Annou Ćwiorovou.

Vyjádření ministra zemědělství Miroslava Tomana k tomuto setkání:
Podle paní velvyslankyně se žádné maso z jatek, kterých se kauza týká, neexportovalo do České republiky. Informovala mě, že provozovateli jatek bylo odebráno živnostenské oprávnění a případ začala vyšetřovat polská policie a prokuratura, veškeré maso z těchto jatek bylo staženo z trhu. Byly také nařízeny kontroly jatek v celém regionu. Polská strana slíbila, že nás bude nadále informovat o všech dalších krocích, v pondělí bych měl na toto téma telefonicky hovořit s polským ministrem zemědělství Janem Krzysztofem Ardanowskim o vývoji situace. Paní velvyslankyni jsem také sdělil, že uzavření jedněch jatek pro mě není dostatečné, požaduji, aby Polsko přijalo systémová opatření v celé zemi. Primární je pro mě ochrana našich spotřebitelů, takže chci záruky, že obchodování s nemocnými zvířaty nebude pokračovat a taková zvířata se nedostanou na jatka. Také chci ujištění, že v Polsku budou fungovat křížové kontroly na stejné úrovni, jako v České republice, kde dokážeme vysledovat původ každého kilogramu hovězího masa. Do té doby, než dostaneme skutečné záruky o funkčnosti polského systému, budou u nás nadále probíhat zesílené kontroly zásilek z Polska.“

 

Informace ze setkání hlavních veterinárních úředníků v Bruselu dne 30. 1. 2019:
Kauza probírána na dnešním setkání hlavních veterinárních úředníků členských
zemí EU v Bruselu. Zástupce ČR vyjádřil znepokojení nad vzniklou situací a způsobem komunikace polských orgánů.

Zdroj: MZe
Autor: Vladimíra Pachlová

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A