Ministerstvo zemědělství spustilo portál pro nákup a prodej sazenic a semen lesních dřevin. Pomůže osázet holiny po kůrovcové kalamitě

14.5.2019

Ministerstvo zemědělství připravilo nový portál Nabídky a poptávky reprodukčního materiálu. Slouží pro vlastníky lesů, odborné lesní hospodáře i školkaře. Najdou na něm jednoduchý přehled o poptávce a nabídce sazenic a semen lesních dřevin.

S narůstající plochou holin k zalesnění po kůrovcové kalamitě může lokálně nastat nedostatek sazenic některých dřevin. Cílem portálu je usnadnit komunikaci mezi vlastníky lesů a lesními školkaři a umožnit jim co nejlépe využívat všechny zdroje reprodukčního materiálu.

Zájemci si budou moci na novém portále Nabídky a poptávky reprodukčního materiálu např. najít lesní školku, která má k dispozici potřebné sazenice konkrétních lesních dřevin. Pokud si přímo zadají poptávku, mohou od školkařů obdržet nabídky, z nichž si mohou vybrat tu nejvhodnější.

Pokud si uživatel vytvoří na portále účet, bude moci:

  • nabízet sadební a semenný materiál lesních dřevin
  • poptávat sadební a semenný materiál lesních dřevin
  • nabízet nebo poptávat sběr reprodukčního materiálu z uznaných zdrojů

Poptávku na sadební materiál lze zadávat podle druhu dřeviny, přírodní lesní oblasti a lesního vegetačního stupně. Reakci na zadanou nabídku nebo poptávku zadavatel dostane na emailovou adresu, kterou si do systému sám zadá.

Obsah portálu, nabídku a poptávku reprodukčního materiálu, budou vytvářet přímo vlastníci lesů a školkaři. Jeho využitelnost poroste s množstvím vkládaných poptávek a zejména nabídek.

Aplikace je přístupná na portálu e-agri ZDE

Zdroj: MZe, APIC
Autor: Robert Erlebach

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

30.03.
Počasí na den 30.03.
8°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A