Zemědělci střední a východní Evropy vyzývají k řešení energetické krize

15.9.2022

Organizace sdružující zemědělce v České republice, Polsku, Maďarsku, Bulharsku, Chorvatsku, Estonsku, Litvě, Rumunsku a na Slovensku se shodují, že budoucnost zemědělství je v ohrožení. Připisují to rostoucím vstupním nákladům, především cenám energií, a nízkým výkupním cenám potravin. Následkem toho může dojít ke snížení produkce potravin v Evropě a zhoršení jejich dostupnosti pro obyvatele. Organizace proto apelují ve společném memorandu z jednání v Praze 14. a 15. září na ministerstva zemědělství, aby se situací zabývala.

„Situace zemědělců se napříč zeměmi Evropské unie stává nadále neudržitelnou. Dochází k zavírání chovů hospodářských zvířat a omezování pěstování především náročnějších zemědělských plodin. Tím je ohrožena potravinová bezpečnost Evropy v této velmi turbulentní době, kdy čelíme řadě očekávaných i neočekávaných událostí. Oceňuji proto, že jsme se s našimi kolegy ze zemědělských organizací napříč střední a východní Evropou shodli na společném postupu při řešení našich problémů,“ říká prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Zemědělské organizace, které podepsaly 14. září memorandum, spatřují řešení současné kritické situace ve čtyřech krocích, k nimž by měly vlády přistoupit v krátkém čase. Jedná se o pozastavení emisních povolenek alespoň na krátkou dobu; zastropování cen energií a kompenzace zemědělcům za vysoké ceny hnojiv a dalších vstupních nákladů; pomoc ukrajinským zemědělským produktům v přístupu na exportní trhy třetích zemí a zároveň ochrana domácích výrobců před nebezpečím, že se stanou obětí okolností způsobených liberalizací dovozu z Ukrajiny; rozšíření Dočasného krizového rámce Evropské unie.

Z dlouhodobého hlediska tyto zemědělské organizace podporují následujících pět bodů. Jedná se o posílení energetické soběstačnosti zemědělců; navýšení finančních prostředků v rámci Společné zemědělské politiky EU vzhledem k nárůstu byrokratické zátěže zemědělců, environmentálním ambicím EU a dopadu globální krize; přidělení většího objemu finančních prostředků na šlechtitelský výzkum; odmítnutí snížení množství pesticidů používaných členskými státy, které mají spotřebu přípravků na ochranu rostlin pod evropským průměrem; zvýšení limitu podpory de minimis pro zemědělskou prvovýrobu.

Organizace současně vyjádřily solidaritu s protestujícími zemědělci v Evropě a vyzvaly ke stávkové pohotovosti ve svých zemích. Čeští zemědělci protestovali již několikrát od začátku letošního roku, a to proti změnám v rozdělení zemědělských dotací, nerovným podmínkám podnikání a načasování ambiciózních cílů vyplývajících ze Zelené dohody pro Evropu. 15. září se konaly celorepublikové protestní jízdy zemědělské techniky a happening v Praze, na kterém se veřejnosti rozdávaly “poslední české potraviny” - jablka a brambory, u nichž hrozí snížení objemu produkce kvůli environmentálním ambicím Evropské unie.

Signatáři Pražského memoranda:

  • Agrární komora České republiky
  • Zemědělský svaz České republiky
  • Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora
  • Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
  • Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda
  • Hrvatska Poljoprivredna Komora
  • Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal
  • Federaţia Naţională PRO AGRO
  • APPR
  • LAPAR
  • Lietuvos Respublikos Žemės ūkio rūmai
  • The National Grain Producer Association

Celý text Pražského memoranda najdete zde.

 

Zemědělci střední a východní Evropy vyzývají k řešení energetické krize

 

Zemědělci střední a východní Evropy vyzývají k řešení energetické krize

Zdroj: Agrární komora České republiky
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A