Vomáčka, Mrkvánek i Andělský mošt mají Regionální potravinu Libereckého kraje

19.9.2022

Den regionálních potravin Libereckého kraje hostil předávání ocenění Regionální potravina pro rok 2022. Ve čtvrtek si ho převzalo devět místních výrobců, například Ivana Hollanová, Martina Papežíková nebo společnost Grain.

Do soutěže se v kraji přihlásilo 29 výrobců s 82 produkty. Ocenění podepsaná ministrem zemědělství a hejtmanem Libereckého kraje předali ve čtvrtek 15. září ředitel RO Hradec Králové Aleš Sobel, náměstek ministra Petr Jílek a krajský radní Václav Žídek. Zájemci mohli ochutnat a zakoupit nově oceněné výrobky přímo na místě.

Letos bylo rozdáno devět známek Regionální potravina Libereckého kraje a oproti jiným letům bodovaly výrobky ve všech kategoriích, přičemž Václav Židek, krajský radní pověřený řízením resortu životního prostředí a zemědělství, zdůrazňuje: „Rozdíly mezi jednotlivými výrobky většinou nebyly velké, ale vítěz pochopitelně může být jen jeden.“

Značku Regionální potravina Libereckého kraje pro rok 2022 získaly tyto výrobky:

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

1.

Masné výrobky tepelně opracované

Tlačenka světlá

VÁŠA

2.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Učňovské vepřové maso

Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant

3.

Sýry včetně tvarohu

Liberečák – Český pařený sýr

WEISSER STERN

4.

Mléčné výrobky ostatní

BIO kozí mléko z Nového Dvora

Milena Krejzová

5.

Pekařské výrobky včetně těstovin

Mrkvánek bezlepkový

Ivana Hollanová

6.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Tvarožník

NORDBEANS

7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Andělský mošt 100% jablečný

GRAIN

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Vomáčka cuketová

Martina Papežíková

9.

Ostatní

Slaný karamel

David Stárek

 

„Věříme, že nám značka pomůže zvýšit prestiž nejen v našem kraji. Víme, že lidé, stejně jako my, po těchto výrobcích sáhnou s větší důvěrou. Ocenění nám dává sílu pokračovat v poctivé práci a se stejně vysoko nastavenou laťkou. Rádi bychom také vyzdvihli, jak je důležité umět si vyprodukovat alespoň část toho, co máme na talíři,“ upozornila Martina Papežíková za dobroTY z Ráje, které uspěly s Vomáčkou cuketovou.

Soutěž probíhala opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 525 produktů od 376 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

 

Zdroj: Regionální poravina

Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A