Světový den boje proti vzteklině

27.9.2022

Jako každoročně si i letos organizace zodpovědné za zdraví lidí a zvířat po celém světě připomínají 28. září „Světový den boje proti vzteklině“ (World Rabbies Day). V řadě zemí včetně ČR sice již vzteklina bezprostřední hrozbou není, riziko opětovného zavlečení nákazy na naše území však stále existuje. Proto dále pokračuje preventivní monitoring Státní veterinární správy (SVS), v jehož rámci jsou vyšetřována uhynulá volně žijící zvířata (zejména lišky). K dnešnímu dni bylo letos vyšetřeno podobně jako loni téměř 2000 zvířat.

Letošní téma Světového dne boje proti vzteklině zní: “Vzteklina: jedno zdraví, žádná úmrtí.” Cílem je zdůraznit spojení životního prostředí s lidmi i zvířaty. Pokud volně žijící zvířata mají omezený životní prostor, pak se dostávají do bližšího kontaktu s domácími zvířaty a lidmi. Tímto mimo jiné roste riziko šíření infekcí. Programy pro kontrolu vztekliny jsou skvělým příkladem pro implementaci principu One Health (Jedno zdraví). Dochází totiž k zapojení preventivních činností jako jsou očkování domácích zvířat proti vzteklině, odchyt toulavých zvířat a kontrola zdravotního stavu volně žijících zvířat. Zároveň se dbá na klinická vyšetření zvířaty pokousaných či poškrábaných osob a případně je použito rovněž očkování, tentokrát u člověka. Nestačí ale, že svět má vakcíny, léky, nástroje a technologie, které prolomí cyklus jedné z nejstarších nemocí. Klíčový je celý přístup interdisciplinární spolupráce, který může být vzorem pro řešení dalších onemocnění přenosných ze zvířat na lidi.

Globálním strategickým plánem je eliminovat úmrtí lidí na vzteklinu způsobená psy do roku 2030. Spolupráce napříč obory, zapojení veřejnosti a podpora očkování by mohly vést k úspěchu. Letos se v tento den opět propojí WHO, WOAH/OIE a stovky organizací po celém světě. V České republice je možné sledovat opět zapojení řady subjektů – kromě SVS zejména nevládní organizace: Veterináři bez hranic, Komora veterinárních lékařů, další neziskové organizace a útulky. Více informací k problematice vztekliny je k dispozici na webu SVS.

Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

22.04.
Počasí na den 22.04.
0°C / 7°C

23.04.
Počasí na den 23.04.
2°C / 8°C

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A