Vyjádření Agrární komory ČR k novele zákona o významné tržní síle

30.9.2022

Vyjádření Agrární komory České republiky k novele zákona o významné tržní síle, kterou schválili 30. září 2022 členové Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR ve třetím čtení.

“Novela zákona o významné tržní síle, kterou schválili poslanci ve třetím čtení, přispěje z našeho pohledu k nastavení férovějších podmínek v rámci dodavatelsko-odběratelské vertikály v České republice. Považujeme ji však za nouzové řešení, k němuž museli čeští zákonodárci přistoupit vzhledem k tomu, že Česká republika jako jedna z posledních zemí Evropské unie dosud plně nepřevedla do národní legislativy směrnici Evropského parlamentu a Rady EU o nekalých obchodních praktikách. Považujeme za dobré, že byly přijaty pozměňovací návrhy řešící praktiky ohledně slevových akcí. Novela ale stále neřeší mnoho praktik, které považují čeští zemědělci a zpracovatelé potravin za nespravedlivé a pravidelně se s nimi setkávají ze strany svých odběratelů. Jedná se především o odběr zboží za podnákladové nebo podnákupní ceny ve vazbě na zneužití výsadního tržního postavení a mnoho dalších.

Vítáme v novele zákona o významné tržní síle vymezení definice tržní síly na základě schválených pozměňovacích návrhů tím, že významnou tržní sílu bude mít jako dosud každý odběratel, jehož roční obrat na území České republiky přesáhne včetně obratu s propojenou osobou 5 miliard korun. Na odběratele s obratem nad 5 miliard korun se tak novela bude vztahovat vždy. Naopak považujeme za nešťastné, že rozšířením definice významné tržní síly dojde k významnému nárůstu počtu subjektů včetně řady menších zemědělských prvovýrobců a zpracovatelů potravin, na něž se novela bude vztahovat. Podstatně se tak zvýší administrativní zátěž těchto subjektů, neboť budou muset plnit celou řadu nových povinností. Tyto povinnosti nebude schopen dozorový orgán, kterým je Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, efektivně kontrolovat a při jejich nedodržení též sankcionovat. Dnes se tyto povinnosti týkají pouze několika velkých obchodních řetězců a v budoucnu by se mohlo jednat až o stovky, spíše tisíce subjektů,” říká prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Zdroj: Agrární komora České republiky
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

30.03.
Počasí na den 30.03.
8°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A