Vyjádření Agrární komory ČR k odhadům výsledků sklizně ČSÚ

14.10.2022

Vyjádření Agrární komory České republiky k odhadům výsledků sklizně, které vydal Český statistický úřad a najdete je zde.

“Zemědělci odvádějí mimořádně přínosnou práci a je třeba jim poděkovat, jakým způsobem zvládli v letošním roce žně. Museli se jako každý rok bezvýhradně podřídit počasí a museli letos kvůli suchu spěchat. Letošní žně začaly vzhledem k teplému počasí zhruba o dva týdny dříve, než bývá obvyklé. Zemědělci hodnotí tento rok jako poměrně úspěšný a výnosově průměrný u většiny komodit. Po rozšíření osevních ploch mírně vzrostl objem sklizně základních obilovin a byla vyšší úroda řepky, sóji a slunečnice. Naopak brambor, kukuřice na zrno i kukuřice na siláž nebo máku bude v letošním roce méně. Je to způsobené především poklesem osevních ploch, ale u brambor a kukuřice také průběhem počasí. Pro příznivý vegetační vývoj kukuřice jsou zásadní srážky v jarních měsících, které byly letos nižší. Sklizeň kukuřice na zrno, která se sklízí později než kukuřice na siláž, zase ovlivňuje aktuální deštivé počasí. Deštivé počasí dopadá také na sklizeň brambor, která právě probíhá.

Sucho je v Česku skutečně velkým problémem, který se netýká pouze povrchové vrstvy půdy, ale zasahuje také do hloubky. K nasycení nižších vrstev půdy vodou pak zdaleka nestačí pouze několik deštivých dní v průběhu léta. Sucho se nejvíce projevilo v Jihomoravském kraji a také v Polabí, kde se nachází jedna z nejúrodnějších půd v rámci Česka a pěstují se zde náročnější plodiny, jako jsou ovoce, zelenina, chmel nebo brambory. Začátkem léta se zemědělci potýkali také s krupobitím, které se nejcitelněji projevilo na jižní Moravě a ve Středočeském kraji. Sucho poznamenalo v letošním roce také další zemědělsky významné evropské státy jako Francie nebo Německo.

Současně je třeba říct, že úrodu zemědělských plodin v Česku mohou v následujících letech zásadním způsobem ovlivnit nová pravidla tuzemské agrární politiky, která tento týden schválila vláda a začínají platit od příštího roku. Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR si nechaly zpracovat dopadovou studii nového rozdělení zemědělských dotačních podpor u renomované poradenské společnosti KPMG, která varovala před útlumem zemědělské produkce. Ze studie vyplývá, že změny v dotační politice se dotknou větších i středních podniků, konkrétně se jedná o zhruba 2000 subjektů, které patří mezi významné producenty potravin a surovin pro jejich produkci v Česku,” říká prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Zdroj: Agrární komora České republiky
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

23.04.
Počasí na den 23.04.
2°C / 8°C

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A