Státní zemědělský intervenční fond vydává rozhodnutí SAPS

17.10.2022

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) zahájil vydávání rozhodnutí na Jednotnou platbu na plochu (SAPS). Ihned po odeslání rozhodnutí bez ohledu na nabytí právní moci bude vyplácet zálohy ve výši 70 %. Letošní sazba činí 3 213,91 korun na hektar. Zbývající část peněz žadatelé dostanou po 1. prosinci.

„Zemědělcům chceme peněžní prostředky poskytnout bez zbytečného odkladu, proto jsme přistoupili k výplatě Jednotné platbu na plochu formou zálohy a následného doplatku na SAPS,“ říká Ing. Josef Miškovský, ředitel Odboru přímých plateb a environmentálních podpor. SZIF vyplatí žadatelům zálohy v průběhu října a listopadu.

Jednotná platba na plochu je nejrozšířenější zemědělská dotace. Z dotačních titulů se proto vyplácí jako první. Zemědělci o ni mohou požádat v průběhu dubna a května prostřednictvím tzv. Jednotné žádosti. Letos bylo podáno více než třicet jedna tisíc žádostí. Fond mezi ně rozdělí v rámci výplat záloh více než 8,2 miliardy korun.

SAPS ve stávající podobě naposledy

Přímá platba SAPS je nároková v tom smyslu, že každý uživatel zemědělské půdy má na tento dotační titul nárok, aniž by musel vytvářet vlastní projekty. Musí však podat žádost o dotaci a dodržet podmínky podpory. Dotační titul chce podpořit co nejširší skupinu zemědělců, kteří obhospodařují minimálně 1 ha zemědělské půdy.

Pravidla pro platbu SAPS jsou nastavována ze strany Evropské unie, výši sazby každoročně stanovuje Ministerstvo zemědělství ČR na základě předpisů vydaných Evropskou komisí. V korunách se její výše odvíjí od platného kurzu a množství požadavků v daném roce.

Společná zemědělská politika pro období 2023–2027 počítá s pokračováním stávající Jednotné platby na plochu ve formě tzv. Základní podpory příjmu pro udržitelnost (BISS). I nadále je cílem základní stabilizace příjmů všech aktivních zemědělců. Bude poskytována formou roční platby na hektar využívané zemědělské plochy. Poskytnutí prostředků bude podmíněno plněním podmínek standardů dobrého zemědělského a environmentálního stavu půdy (DZES) a povinných požadavků na hospodaření (PPH).

Sazby Jednotné platby na plochu (SAPS) 2019–2021

Rok

Kč/ha

2019

3 394,11

2020

3 644,19

2021

3 331,68

*Vyplacená částka mimo jiné záleží i na výši kurzu stanoveného ECB

Tisková zpráva ZDE

Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

22.04.
Počasí na den 22.04.
0°C / 7°C

23.04.
Počasí na den 23.04.
2°C / 8°C

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A