Blíží se konečný termín k podání Prohlášení o sklizni a Prohlášení o produkci

12.1.2023

16. leden 2023 je posledním dnem k podání „Prohlášení o sklizni“ a „Prohlášení o produkci " za rok 2022. Prohlášení je třeba podat i v případě nulových hodnot.

Upozorňujeme vinohradníky a vinaře na povinnost podání "Prohlášení o sklizni" a "Prohlášení o produkci" do 16. ledna 2023 (dle zákona č. 321/2004 Sb., zákon o vinohradnictví a vinařství).

Povinnost podat Prohlášení o sklizni se vztahuje na pěstitele, který prodává moštové hrozny a na obchodníka, který s moštovými hrozny obchoduje. Pokud pěstitel z celé své sklizně hroznů vyrábí víno, podává pouze prohlášení o produkci. Pokud pěstitel hrozny prodává a současně vyrábí víno, podává obě prohlášení - o sklizni i o produkci.

Povinnost podat Prohlášení o produkci má výrobce, který má zahájenou výrobu produktů. Tuto povinnost má, pokud vyrobí 1000 litrů a více vína za vinařský rok nebo dává víno do oběhu. Povinnost podat prohlášení má i s nulovou výrobou.

Včasné podání prohlášení je jednou ze základních podmínek pro přiznání podpor ve vinohradnictví a vinařství administrovaných Státním zemědělským intervenčním fondem.

Pěstitel, který hrozny ve vinici nevypěstoval, například kvůli zmrznutí, podává prohlášení s nulovou hodnotou. V tomto případě se zasílají prohlášení s nulou.

Prohlášení lze podat:

- elektronicky prostřednictvím Portálu farmáře,

- zasláním do datové schránky ÚKZÚZ (identifikátor datové schránky ugbaiq7),

- na tiskopisu zaslaném poštou nebo osobně doručeném na adresu: ÚKZÚZ, Oddělení registru vinic, Evropská 16/25, 671 81 Znojmo-Oblekovice,

- e-mailem s elektronickým podpisem/certifikátem, pokud jím subjekt disponuje, případně na email podatelna@ukzuz.cz.

Zdroj: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

30.03.
Počasí na den 30.03.
8°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A