Reakce AK ČR na výroky SOCR ČR o cenách cukru

26.1.2023

Agrární komora České republiky považuje za nutné reagovat na zavádějící výroky Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR o situaci na trhu s cukrem, které byly zveřejněny 25. ledna 2023 v tiskové zprávě zde.

“Agrární komora České republiky jednoznačně odmítá, že by zemědělci zdražovali zákazníkům potraviny. Čeští pěstitelé a chovatelé neurčují ceny na pultech obchodů a mají omezený vliv i na ceny, za které prodávají svou produkci. Farmářské ceny jsou určovány vývojem na světových burzách, tedy vztahem nabídky a poptávky.

Nyní se již na trh dostává cukr z aktuální sklizně, do kterého byly všechny články v rámci dodavatelsko-odběratelské vertikály nuceny promítat své zvyšující se náklady, aby se nedostaly do ztráty nebo ji alespoň dále neprohlubovaly. Z oficiálních statistik jasně vyplývá, jaké články na ose zemědělec-výrobce-obchod jsou v tom úspěšné a do jaké míry. Od loňského září do prosince vzrostly ceny cukru na pultech obchodů o 77 procent, u výrobců o 51 procent a výkupní ceny cukrové řepy se v tomto období dokonce propadly o 14 procent a byly nižší i v meziročním srovnání. Ostatně Český statistický úřad již ve svém prosincovém odhadu loňského souhrnného zemědělského účtu upozornil na vysoké náklady v tuzemské zemědělské prvovýrobě a její snižující se rentabilitu a varoval před pokračováním tohoto trendu. Tvrdit něco jiného svědčí buď o neznalosti trhu, nebo o záměrné snaze s ním manipulovat a tím i se všemi, kdo se na něm pohybují včetně zákazníků.

Podobný pro pěstitele nepříznivý cenový vývoj farmářských cen jako cukrová řepa kopírují jablka či brambory z domácí produkce určené k přímé konzumaci, které navíc není třeba před prodejem zákazníkům zpracovávat jako cukrovou řepu za účelem výroby cukru. Jejich ceny v obchodech přesto rostou,” říká prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.

Zdroj: Agrární komora České republiky
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A