Reakce AK ČR na výroky SOCR ČR o financování Agrárního plesu

20.2.2023

Agrární komora České republiky považuje za nutné reagovat na zavádějící výroky prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu České republiky Tomáše Prouzy k financování letošního 20. Agrárního plesu.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ruchu ČR Tomáš Prouza na svém Facebooku, a to v pátek 17. 2. 2023 zde, uvedl: “Agrobaroni lejou z vašich daní. Večírky na Žofíně jim platí ministerstvo zemědělství. Neměly by ty peníze jít na něco užitečnějšího?” Podobně Prouza mluvil také v diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce, který Česká televize vysílala v neděli 12. 2. 2023 zde. V pořadu řekl: “Za daně, které platí všichni, kdo se na tento pořad dívají, si platí mecheche na Žofíně. Namísto toho, aby se peníze používaly na něco smysluplného.”

Agrární ples je tradiční slavnostní zemědělskou událostí, kterou Agrární komora ČR pořádala 27. 1. 2023 po dvouleté pauze způsobené pandemií covidu-19. Na organizaci této akce přispělo několik desítek sponzorů, kteří věnovali finanční prostředky ve výši podle svého uvážení a podle svých možností. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula poskytl letošnímu ročníku Agrárního plesu osobní záštitu a finanční příspěvek Ministerstva zemědělství byl s ohledem na celkové náklady na organizaci plesu symbolický. Mimoto se jednalo již o 20. ročník, který byl z důvodu dosažení tohoto jubilea spojen s charitativní akcí. Hosté, především ze zemědělské veřejnosti, přispěli na nadační fond Kapka naděje částkou kolem 100 tisíc korun.

Výroky prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy považujeme za účelové ve snaze zasáhnout do dobré pověstí Agrární komory ČR a obecně pracovníků v zemědělském sektoru, jejichž  počet se pohybuje kolem 100 tisíc. Záležitost byla předána právnímu oddělení.

Zdroj: Agrární komora České republiky
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

18.04.
Počasí na den 18.04.
1°C / 9°C

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A