Krajský Den Země se opět spojí s Tatrhy

14.4.2023

Krajský Den Země se opět spojí s Tatrhy

Hudba, umění, design, regionální potraviny, řemeslo a ekovýchova – to všechno nabídne Krajský den Země, který se opět spojí s Tatrhy. Akce se pro veřejnost koná v neděli 23. dubna rámci mezinárodního Dne Země. Tentokrát bude místem setkání přilehlý park u Krajského úřadu Libereckého kraje. Představí se při tom ekocentra z celého kraje. Liberecký kraj spojí síly také se statutárním městem Liberec a s Tatrhy. Tyto originální komunitní trhy za poslední roky přilákaly na nečekaná místa v Liberci a Jablonci nad Nisou tisíce lidí.

„Za krajským úřadem je ukrytý malý park, kousek divočiny uprostřed města, kde jsou stromy obrostlé břečťanem, zpívají ptáci a zurčí řeka. Přitom okolní ulice se teprve vzpamatovávají z doby před sametovou revolucí, po které zbyly brownfieldy a řeka spoutaná v betonovém korytu. Baví nás přivádět do takovým míst život, dát prostor umění a nechat rozeznít hudbu,“ uvedla Veronika Iblová, jedna z organizátorů Tatrhů. „Je to místo dobře dostupné pěšky, parkem vede cyklostezka a je to jen kousek k zastávkám městské hromadné dopravy i k vlakovému a autobusovému nádraží.“

Program začíná v 10 hodin dopoledne a na pódiu zahrají hudebníci jako například David Pomahač, Anna Vaverková, hudební uskupení Zapomělsem nebo The Brownies. Kromě hudby se chystají také pohádky a další zajímavý program pro děti.

V parku a na silnici podél řeky Nisy budou stánky s občerstvením bister a kaváren, designovými, farmářskými a řemeslnými výrobky. Součástí trhu bude i bleší trh a swap rostlin v podání Nazdar Bazaru, v rámci kterého si návštěvníci budou moci nějakou květinu zdarma odnést, přinést anebo obojí.

V rámci Krajského Dne Země představí svou činnost Středisko ekologické výchovy Libereckého kraje, Šance Zvířatům, Hnutí Duha, Semínko Země, Spolek ZAzemí, SEV Český ráj a Lesní klub Lewandulka. Povede mezi nimi pomyslná stezka s hravými ekovýchovnými aktivitami a mezi stromy bude i hamaka čítárna s ukázkou zajímavých knížek o přírodě. Mezi ekovýchovnými aktivitami bude i stanoviště ornitologa s ukázkou odchytu a kroužkování zpěvného ptactva.

Statutární město Liberec tam veřejnosti představí připravovanou Strategii adaptace na změnu klimatu.

„Krajský ekoden je příležitost představit veřejnosti, jak bohatá je ekologická výchova a osvěta v Libereckém a kdo jsou její strategičtí partneři pro Liberecký kraj. V Libereckém kraji se intenzivně věnujeme environmentálnímu vzdělávání, pomáháme dětem tvořit si dobrý vztah k přírodě, která je jejich domovem a partnerem pro kvalitní život,“ dodal Václav Židek, člen rady kraje pro resort životního prostředí a zemědělství. „Je to takový ekovýchovný happening – příležitost pro příjemné setkání místních ekocenter s veřejností.“

Tatrhy jsou unikátní především kombinací festivalu jídla, design marketu, hudby a blešího trhu. Spojení Libereckého kraje s Tatrhy dává prostor také pro vyzdvihnutí lokální produkce zapojením místních zemědělců, výrobců regionálních potravin a drobných řemeslníků. Prezentován bude i projekt Liberecký kraj sobě, což je platforma pro podporu regionálních produktů a služeb s internetovým katalogem www.lksobe.cz.

Více informací o akci: www.facebook.com/tatrhy

Plakát k akci v příloze.

Zdroj: Liberecký kraj
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A