Prezident komory požádal o posunutí termínu jednotné platby

5.5.2023

Prezident AK ČR Jan Doležal dnes svým dopisem požádal ministra zemědělství Zdeňka Nekulu o posunutí termínu podávání jednotné žádosti na konec května, nebo případně o prominutí sankce. Reálně zemědělcům zbývá již jen několik dnů, přičemž na základě statistiky Státního zemědělského intervenčního fondu podala do dnešního dne jednotnou žádost pouze zhruba čtvrtina žadatelů. K posunu termínu se podle našich informací rozhodli na Slovensku, a dříve již také v Polsku a Maďarsku.

Důvodem je i to, že nový rámec SZP klade na zemědělce nové požadavky, změny a úpravy, které byly představeny teprve v posledních několika týdnech a řadě opatření se musí přizpůsobit za pochodu a s ohledem na podnikové osevní postupy, staré závazky udržitelnosti a další požadavky. Do měsíční lhůty zároveň spadly dva státní svátky v pracovní dny, což dále termín zkracuje.


Druhým faktorem je administrativní náročnost a obtížná orientace v pravidlech přímo navazující na bod jedna. Jak se v reálu ukazuje pro pravidla není jednotný výklad centrálního SZIF a jeho regionálních poboček, řádně nejsou proškoleni ani poradci a zemědělci tak stojí před neřešitelnými problémy.


Situaci komplikuje také mokrý a chladný průběh počasí letošního jara, který v mnoha regionech znemožnil dodržení řádných agrotechnických lhůt, a došlo tedy k opoždění prací, mnohdy z důvodu enormně vysokých srážek k přemokření půd, zničení již vysetého osiva s nutnými navazujícími přesevy, které však nyní není možno provést, protože technika do polí nemůže. Vzhledem k tomu, že například u vázaných podpor příjmu je nutné deklarovat přesný osev citlivé komodity, nemohly být žádosti některých pěstitelů podány v dříve. Argument potenciálního zkrácení kontrolního období, zvlášť ve vazbě na nový systém AMS je sice logický, nicméně proti němu stojí informace, že o některé typy podpor (ekoschémata, AEKO) si zemědělci vzhledem k časové tísni nebudou ani žádat.

Posunutí termínu přijímání jednotné žádosti nebo eventuální prominutí sankce za pozdější podání nyní tedy spočívá na rozhodnutí ministra Nekuly.

Zdroj: Agrární komora České republiky
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

30.03.
Počasí na den 30.03.
8°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A