Českého experta zvolili do vedení Fóra pro lesy OSN

17.5.2023

Ředitel Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů (ÚHUL) Jaroslav Kubišta byl zvolen do vedení Fóra pro lesy OSN (UNFF). Bude tak zastupovat nejen Českou republiku, ale i celou Východoevropskou skupinu států OSN. Volilo se minulý týden v sídle OSN v New Yorku. V mezinárodní lesnické komunitě je členství prestižní záležitostí.

„Fórum pro lesy je jediným orgánem OSN, kde se řeší lesy a lesní hospodářství na globální úrovni v celém rozsahu environmentálních, ekonomických a sociálních aspektů. Jsem tedy velmi rád, že má Česká republika opět zastoupení na takto vrcholné úrovni,“ řekl Patrik Mlynář, vrchní ředitel Sekce lesního hospodářství Ministerstva zemědělství.

UNFF je platforma všech zemí OSN s cílem podporovat hospodaření, ochranu a udržitelný rozvoj všech typů lesů, a za tímto účelem posilovat dlouhodobé politické závazky. Fórum vzniklo v roce 2000 rezolucí Ekonomické a sociální rady OSN jako podpůrné fórum Rady OSN.

Kancelář (byro) směřuje a řídí práci UNFF z pozice zástupců jednotlivých regionálních skupin OSN. Je složeno z předsedy (aktuálně zástupce Burundi) a 4 místopředsedů (Česko, Írán, Kostarika, Turecko). Byro je voleno pro období dvou zasedání fóra. Členství není honorováno, v mezinárodní lesnické komunitě je členství v byru prestižní záležitostí.  V byru již jednou český zástupce působil, a to v letech 2016-2018 Tomáš Krejzar, ředitel odboru koncepcí a ekonomiky lesního hospodářství Ministerstva zemědělství.

Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

21.04.
Počasí na den 21.04.
0°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A