Vytříděných tisíc tun železa, čtyřicet pět tun hliníku a třicet šest tun mědi. Liberecký kraj zlepšuje životní prostředí

19.5.2023

Vytříděných tisíc tun železa, čtyřicet pět tun hliníku a třicet šest tun mědi. Liberecký kraj zlepšuje životní prostředí

Ocenění o zpětném odběru a recyklaci elektrozařízení za rok 2022 obdržel Liberecký kraj od společnosti Elektrowin. Obce, organizace a občané v kraji předali do kolektivního systémů zpětného odběru 1 865 tun spotřebičů. To vše se následně zpracovává s využitím nejmodernějších technologií na znovupoužitelné suroviny, zejména kovy. Tím se omezuje těžba rud, na kterou je vynakládáno velké množství energie a vznikají skleníkové plyny.

Za předchozí rok se tak z elektroodpadu odevzdaného v kraji vytřídilo 1 041 495 kg železa, 45 411 kg hliníku a 36 760 kg mědi. Po přepočtu metodikou mezinárodní organizace WEEE forum se díky jejich využití snížila produkce skleníkových plynů o 21 608 tun CO2, omezila těžba o 1 061 509 litrů ropy a uspořilo 10 927 383 kWh elektrické energie.

Liberecký kraj spolupracuje se společností Elektrowin dlouhodobě. „Zapadá to do širší snahy kraje v oblasti odpadového hospodářství, kam vedle podpory třídění a recyklace spadá i využití bioodpadů, podpora Potravinové a Nábytkové banky. Důraz ovšem směřujeme do oblasti předcházení vzniku odpadů. Je to ta nejchytřejší cesta, jak pomoci životnímu prostředí a současně ušetřit veřejné i osobní rozpočty,“ komentuje Václav Židek, člen rady kraje pro resort životního prostředí a zemědělství plány v této oblasti.

Vysloužilé elektrospotřebiče lze předávat na několika desítkách míst v Libereckém kraji –u prodejců elektrozařízení, do určených kontejnerů nebo sběrných dvorů, současně je možné objednat si mobilní svoz.

 

Zdroj: Liberecký kraj
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

23.04.
Počasí na den 23.04.
2°C / 8°C

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A