O prestižní značku Regionální potravina se v Libereckém kraji ucházelo 93 místních výrobků

24.5.2023

I v Liberci odstartoval 14. ročník oblíbené soutěže, do které se přihlásilo 33 místních výrobců s 93 produkty. Nejsilněji zastoupenou kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje ovládl Táta 12 z Pivovaru Volt. Hledání kvalitních lokálních produktů se i letos odehraje ve všech krajích napříč Českou republikou s výjimkou Prahy.

Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Libereckého kraje pro rok 2023 těmto výrobkům:

KATEGORIE:

VÝROBEK A VÝROBCE:

1.

MASNÉ VÝROBKY TEPELNĚ OPRACOVANÉ

TLAČENKA

STŘEDNÍ ŠKOLA HOSPODÁŘSKÁ A LESNICKÁ, FRÝDLANT

2.

MASNÉ VÝROBKY TRVANLIVÉ, TEPELNĚ NEOPRACOVANÉ, KONZERVY A POLOKONZERVY

VEPŘOVKA

MAREK PIROCH

3.

SÝRY VČETNĚ TVAROHU

JERONÝM BIO ZRAJÍCÍ SÝR

LADISLAV STEHLÍK

4.

MLÉČNÉ VÝROBKY OSTATNÍ

ZÁKYS SMETANOVÝ

MLÉKO JEŘMANICE

5.

PEKAŘSKÉ VÝROBKY VČETNĚ TĚSTOVIN

ŽITNO - PŠENIČNÝ KVASOVÝ CHLÉB

LUKÁŠ MAŠEK

6.

CUKRÁŘSKÉ VÝROBKY VČETNĚ CUKROVINEK

GRILIÁŠ

RADKA MAYEROVÁ

7.

ALKOHOLICKÉ A NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE

TÁTA 12

PIVOVAR VOLT

8.

OVOCE A ZELENINA V ČERSTVÉ NEBO ZPRACOVANÉ FORMĚ

ČESNEK PALIČÁK

ING. PETR MACHÁČEK

9.

OSTATNÍ

OVČÍ SÝR NAKLÁDANÝ V OLEJI

MICHAL SABÁČEK

,,Ocenění Regionální potravina vnímáme především jako symbol kvality pro naše zákazníky. Pomohlo nám to především v tom, že jsme zaznamenali nárůst počtu nových zákazníků, kteří hledají kvalitní suroviny a výrobky, které dokážeme nabídnout. Díky našemu úspěchu v soutěži Regionální potravina jsme byli schopni požádat o dotaci od Libereckého kraje, " uvedl s úsměvem pan David Stárek několikanásobně oceněný výrobce značkou Regionální potravina.

V Hodnotitelské komisi zasedli jako obvykle zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu. Komisí navržené výrobky získají na základě hodnocení potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou ocenění Regionální potravina. Ocenění si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení 14. září v rámci Dne regionálních potravin Libereckého kraje.

,,Jsem naprosto nadšený z ohromného zájmu výrobců o soutěž Regionální potravina

v Libereckém kraji. Letos se do soutěže přihlásilo celkem 33 výrobců s 93 výrobky, což je skvělé číslo samo o sobě. Co mě však nejvíce potěšilo, je skutečnost, že třetina z těchto výrobců se soutěže účastnila úplně poprvé. Je to prokázání síly a dynamiky našeho regionu v oblasti lokální produkce. Rád bych poděkoval a poblahopřál všem zúčastněným výrobcům za jejich odvahu a kvalitní výrobky, které představují opravdové bohatství Libereckého kraje. Těším se na další rozkvět regionálních potravin v našem kraji," zhodnotil výsledky Václav Chábera, koordinátor soutěže Regionální potravina Libereckého kraje.

Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.

RPLKvyroby

Cestou podpory kvalitních místních potravin jde celá EU a Česko není výjimkou. Současná situace je pro spotřebitele i producenty potravin zasažená výší inflace a stagnující poptávkou. I proto je marketingová podpora kvalitních potravin důležitá v posílení tržní komunikace, vede také k výraznému posílení poptávky ze strany spotřebitelů a má tedy dopad na růst prodeje.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Jedním z nejviditelnějších marketingových nástrojů je podpora značky v médiích. Například v pořadech: Kluci v akci, Pečení na neděli či Herbář. Pravidelně se značkou Regionální potravina můžete setkat v časopisech Apetit, Gurmet, Forbes a na významných akcích jako jsou dožínky na Letné, vinobraní na Pražském hradě a Země živitelka. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A