Informace k návrhu pravidel pro fungování na hranicích Velké Británie - stav k 30.6.2023

10.7.2023

Vláda Spojeného království v dubnu 2023 zveřejnila návrh nových cílových pravidel pro fungování na hranicích Velké Británie (The Border Target Operating Model - TOM). V květnu proběhla veřejná konzultace dokumentu a v současnosti probíhá zpracování připomínek a příprava finální podoby pravidel, která by dle informací britské vlády měla být v krátké době zveřejněna.

Návrh nových pravidel je specifikací požadavků, které budou vyžadovány především při dovozu z EU do Británie. Má být konečnou podobou pravidel mimo jiné pro veterinární a fytosanitární osvědčení a kontroly středně rizikových živočišných produktů, rostlin a rostlinných produktů a vysoce rizikových potravin a krmiv jiného než živočišného původu při dovozu z EU.

Níže v tabulce jsou uvedeny základní termíny pro zavádění nových pravidel při dovozu z EU do Velké Británie a jejich popis. Upozorňujeme, že některé údaje v tabulce níže se mohou ještě změnit.

31. října 2023

Zavedení veterinárních a fytosanitárních osvědčení pro dovoz středně rizikových živočišných produktů, rostlin, rostlinných produktů a vysoce rizikových potravin a krmiv neživočišného původu z EU.

31. ledna 2024

Zavedení kontrol (dokumentačních, totožnosti a fyzických) středně rizikových živočišných produktů, rostlin a rostlinných produktů a vysoce rizikových potravin a krmiv jiného než živočišného původu z EU.

Přesun stávajících kontrol vysoce rizikových rostlin a rostlinných produktů z EU z míst určení na místa hraničních kontrol.

31. října 2024

Zavedení Prohlášení o bezpečnosti (Safety and Security declaration) pro dovozy z EU a spuštění systému UK Single Trade Window.

 

Více informací ke kategoriím rizikovosti živočišných produktů (v angličtině). Informace k dovozu rostlin a rostlinných produktů z EU do Velké Británie (v angličtině).

Aktuální informace k dokumentu s pravidly pro fungování na hranicích Velké Británie jsou uvedeny na stránkách britské vlády (v angličtině).

V případě dotazů je možné kontaktovat Ing. Romana Blinku (roman.blinka@mze.cz; 221 812 758) z Ministerstva zemědělství.

Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

06.05.
Počasí na den 06.05.
10°C / 20°C

07.05.
Počasí na den 07.05.
9°C / 15°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A