Informace z jednání Komoditní rady pro vejce a drůbeží maso při AK ČR ze dne 23. 8. 2023

6.9.2023

Ve středu 23. srpna 2023 se uskutečnilo v Českých Budějovicích jednání Komoditní rady pro vejce a drůbeží maso při Agrární komoře ČR za účasti řady významných hostů, vrchního ředitele Sekce ekologického  zemědělství, komodit, výzkumu a vzdělávání Petra Jílka; ředitele Ústavu zemědělské ekonomiky a informací Štěpána Kaly; předsedy představenstva Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu Josefa Kučery; ředitele veterinární sekce Státní veterinární správy Petra Šatrána a v neposlední řadě prezidenta Agrární komory České republiky Jana Doležala.

Jednání vedl předseda komoditní rady Ing. Zdeněk Štěpánek, který v úvodním slovu zhodnotil současnou nelehkou situaci v sektoru, zejména v sektoru masné drůbeže a poděkoval všem přítomným za spolupráci. Zástupcům Ministerstva zemědělství poděkoval za letošní rychlou výplatu záloh u dotačního titulu 8.F.c. a přípravu pravidel pro příjem žádostí o dotaci v rámci 1. kola projektových intervencí Strategického plánu Společné zemědělské politiky na období 2023-2027, kdy příjem žádostí o dotaci se uskuteční v termínu od 22. 8. 2023 8:00 hodin do 12. 9. 2023 18:00 hodin. Chovatelé drůbeže v rámci investic do zemědělských podniků budou preferovat záměry e) Drůbež a záměr i) Welfare, jelikož od 1. ledna 2027 se v Česku nebudou moci chovat nosnice v obohacených klecových systémech a dle nejnovějších dat z Ústřední evidence drůbeže bude muset být přebudováno ještě necelých 3 mil. ks ustájovacích míst, jelikož v alternativních způsobech je aktuálně ustájeno 41,3 % nosnic. Vrchní ředitel Jílek přítomné seznámil s alokací rozpočtu pro výplatu letošních národních dotačních titulů a přislíbil prioritizace podpory sektoru monogastů, což koresponduje s výsledky studií Ústavu zemědělské ekonomiky a informací, kde dle vypočítaných ekonomických rentabilit jsou právě chovatele drůbeže a prasat na tom nejhůře. Hojně se diskutovalo i o chystaných úsporách v rámci Konsolidačního balíčku a rozpočtu pro národní podpory do zemědělství pro příští rok. Chovatelé drůbeže si budou muset počkat na návrh rozpočtu a Zásady, kterými se stanovují podmínky pro poskytování podpor v roce 2024 na následující týdny, kdy budou vládou představeny avizované škrty.


Ředitel sekce veterinární zhodnotil nákazovou situaci v Evropě a České republice. V roce 2023 bylo v ČR již potvrzeno celkem 23 ohnisek HPAI H5N1, z toho 6 ohnisek v komerčních chovech a 17 v malochovech. Dále bylo potvrzeno 25 případů HPAI H5N1 u volně žijících ptáků a celkem bylo utraceno v ohniscích potvrzených v roce 2023 již cca 76 000 ks ptáků a zlikvidováno cca 195 000 vajec. Co se týče Národního programu pro tlumení salmonel k 31. červenci 2023, jsou cílové prevalence sledovaných sérotypů evropskou legislativou prozatím dosaženy ve všech kategoriích drůbeže. Ředitel Šatrán přítomné účastníky jednání seznámil s proběhlou kontrolní akcí zaměřenou na zásilky drůbežího masa a vajec původem ze třetích zemí a informace ohledně obchodování, jelikož od poloviny července je Česká republika prostá HPAI. Ze zemí, které pozastavily vývoz z celého území ČR, již toto pozastavení zrušily Hongkong, Filipíny i Singapur. Prezident Agrární komory České republiky Doležal přítomné seznámil s novinkami z evropské legislativy, informacemi o sklizni a hlavními prioritami Agrární komory ČR.  Na závěr jednání došlo ke zhodnocení tržních informací a bylo konstatováno, že v ohrožení se potýká sektor masné drůbeže, kdy s příchodem zimy výkrmci kuřat a krůt se začnou potýkat s vyššími náklady na topení a při plánování výroby pro příští rok budou obezřetní a může dojít k dalšímu snížení stavů drůbeže a s tím spojeným poklesem soběstačnosti.

Zdroj: Agrární komora České republiky
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

02.05.
Počasí na den 02.05.
12°C / 22°C

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 19°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A