Seminář napoví, jak vzdělávat o klimatické změně prostřednictvím místa, kde žijeme

18.9.2023

Jaké principy, přístupy a témata jsou klíčové pro smysluplné vzdělávání o klimatické změně? Jak žákům pomoci problému porozumět v souvislostech a zároveň je učit navrhovat jeho řešení? Odpovědi na obdobné otázky budou moci získat pedagogové 2. stupně základních škol a středních škol na semináři, který se uskuteční ve středu 4. října od 9 do 15 hodin ve Středisku ekologické výchovy Divizna v Liberci.

„Jedná se o velmi aktuální téma, pro jehož pochopení je velmi důležité, jakým způsobem je žákům prezentováno. Do výuky je vhodné začlenit metody, které nejsou v našem školství v současnosti dostatečně využívány. Zároveň je důležité žáky a studenty nevyděsit, ale ukázat, že aktivním občanským přístupem může každý z nás pomoci řešit klimatickou problematiku. Každý může začít sám u sebe, ale důležitý je i zájem o dění ve svém okolí, obci, městě, kraji,“ uvedl Václav Židek, člen Rady Libereckého kraje zodpovědný za životní prostředí a zemědělství, jehož resort akci finančně podpořil.

Seminář nabídne představení klíčových principů a témat pro klimatické vzdělávání. Jeho hlavní součástí bude sehrávka simulační hry o dopadech a možnostech řešení klimatické změny na úrovni českých obcí a debata, jak ji lze využít ve výuce. Poté se účastníci seznámí s možností jednoduché analýzy a mapováním klimatických dopadů a opatření v místě.

S využitím odborných postupů, přesto jednoduše  – s žáky přímo ve výuce – bude možné zjistit, jak klimatická změna dopadá na příslušnou obec. Každý si bude moci odpovědět na otázku, jaká opatření již v obci existují a jaká další by byla potřebná. Bude též možno vyzkoušet grafický nástroj Klima mapa, který propojuje místní témata a souvislosti ke zjištění klimatického stavu obce.

Lektorkou semináře bude Eliška Hájková ze střediska ekologické výchovy Sever Horní Maršov. Přihlásit se na semináře je možné na https://bit.ly/Prihlaska-sem-Divi.

pozvanka 041023 Klima

Zdroj: Liberecký kraj
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

06.05.
Počasí na den 06.05.
10°C / 20°C

07.05.
Počasí na den 07.05.
9°C / 15°C

08.05.
Počasí na den 08.05.
8°C / 16°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A