Reakce AK ČR na příspěvek premiéra Petra Fialy na Facebooku

20.9.2023

Agrární komora České republiky považuje za nezbytné reagovat na příspěvek premiéra Petra Fialy na sociální síti Facebook, který zveřejnil 18. 9. 2023. Reaguje na data Českého statistického úřadu o cenovém vývoji potravin a odkazuje na článek zpravodajského webu Seznam Zprávy na toto téma. Premiér interpretuje zmíněná data zavádějícím a nepřesným způsobem z následujících důvodů.

- Premiér Fiala uvedl 18. 9. 2023 na svém Facebooku: “Dobré zprávy! Náš tlak na zemědělce, potravináře a obchodníky se vyplácí!” Oficiální statistiky ČSÚ i článek Seznam Zpráv se věnují vývoji cen zemědělských výrobců, které se v srpnu 2023 meziročně snížily o 16,4 % a meziměsíčně o 4,5 %. Ceny průmyslových výrobců se za stejné období podle těchto statistik zvýšily u potravinářských výrobků meziročně o 3,3 % a meziměsíčně klesly o pouhých 0,8 %. Spotřebitelské ceny nezmiňuje. Výrok premiéra tudíž nedokládá.

- V článku Seznam Zpráv je citován premiérův ekonomický poradce Štěpán Křeček, který je zároveň hlavním ekonomem BHS. Uvádí: „Vzhledem k prudkému poklesu cen zemědělských výrobců a zlepšující se situaci na energetických trzích již nic nebrání zlevňování potravin v obchodech. Jestliže potravináři a obchodníci přesto nebudou zlevňovat, tak budou zneužívat svého postavení na úkor zákazníků.“ Sám poradce premiéra tedy připouští, že zemědělci zlevnili a je řada na potravinářích a obchodnících.

Data o vývoji spotřebitelských cen v srpnu 2023 vydal Český statistický úřad 11. 9. 2023 a snížení cen v kategorii potravin není tak jednoznačné. Meziměsíční pokles cen byl podle ČSÚ zaznamenán v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje především vlivem nižších cen zeleniny o 6,7 %, z čehož ceny brambor klesly o 13,3 %. V meziročním srovnání však došlo v tomto období ke zvýšení cen u řady položek z kategorie potraviny a nealkoholické nápoje.

- Premiér vyvolává svým příspěvkem dojem, že zemědělci, potravináři i obchodníci mají stejnou vyjednávací sílu, a tudíž stejný vliv na ceny potravin pro zákazníky. 90 % tuzemského maloobchodního trhu s potravinami ovládá podle letošní analýzy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže 8 obchodních řetězců a jedná se tak o oligopolní strukturu. Na těchto 8 zahraničních společností připadá v Česku 30 tisíc zemědělských podniků všech velikostí, různých právních forem a odlišného výrobního zaměření.

- Premiér jednal o cenách potravin v Česku se zástupci potravinářů 24. 8. 2023 v rámci 49. ročníku agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích. Se zástupci obchodníků jednal na toto téma 7. 9. 2023. Jednání s organizací sdružující většinu tuzemských zemědělských prvovýrobců, jakou je Agrární komora České republiky, se však za poslední měsíce neuskutečnilo ani jednou. Vysvětlení může být dvojí. Zaprvé premiér nepovažuje vývoj cen zemědělských prvovýrobců za problém, což neodpovídá jeho příspěvku na Facebooku. Zadruhé jednání se zemědělci se vyhýbá a otázkou je proč.

Zdroj: Agrární komora České republiky
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

01.05.
Počasí na den 01.05.
12°C / 23°C

02.05.
Počasí na den 02.05.
12°C / 22°C

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A