Agrární komora České republiky oslavila třicet let

22.9.2023

Stovky lidí se zúčastnily oslavy třiceti let od založení Agrární komory České republiky, která se konala ve čtvrtek 21. září 2023 v pražském Obecním domě. Pozvání přijali předseda Senátu Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil, ministr zemědělství Marek Výborný či zástupci organizací sdružujících zemědělce v Maďarsku, Polsku a na Slovensku a další významní hosté ze státního i soukromého sektoru. Při příležitosti tohoto významného jubilea Agrární komora ČR předala ocenění v podobě pamětní medaile svým více než 120 zasloužilým spolupracovníkům a partnerům.

„Naše organizace letos slaví 30. výročí od svého založení. České zemědělství za tu dobu ušlo kus cesty. Za mnohé je třeba poděkovat a smeknout. Patříme ke špičce Evropy, ať jde o kvalitu produkce či ohleduplnost k životnímu prostředí. To dokazují vyšší výnosy při nižší spotřebě přípravků a minerálních hnojiv nebo produkční ukazatele živočišné výroby, jako je užitkovost u dojnic nebo konverze u prasat či drůbeže – to vše s lepším welfarem a nižší spotřebou léčiv než u zahraniční konkurence. Slavíme však také 30 let samostatného státu, kde nejsme ve vlastním domě pány. Za posledních 19 let zbytečně horečně odevzdáváme stále více pravomocí do Bruselu, aniž bychom byli schopni si jasně definovat naše národní zájmy a ochránit své strategické sektory, kam zemědělství bezesporu patří,“ uvedl prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal ve svém projevu, kterým zahájil celodenní program oslav v Obecním domě.

Součástí slavnostní události byla debata na téma Ohlédnutí za 30letou existencí, činností a působností Agrární komory ČR, kterou moderoval ředitel vydavatelství Profi Press Martin Sedláček. Diskutovali první prezident Agrární komory ČR Jiří Netík, další někdejší prezident této organizace a zároveň současný předseda Regionální agrární komory Jihomoravského kraje Václav Hlaváček, bývalý viceprezident a člen představenstva Agrární komory ČR Pavel Novotný, který vybudoval Zemědělské družstvo Bernartice. Dále vystoupili Miroslav Toman, který vedl Agrární komoru ČR a Potravinářskou komoru ČR a poté působil v čele Ministerstva zemědělství, místopředseda současné vlády a bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka a předseda představenstva AGRO Jesenice Josef Kubiš, který opakovaně působil v orgánech Agrární komory ČR.

Součástí programu bylo dále hudební vystoupení muzikálové zpěvačky Heidi Janků, která hosty celým dnem provázela a moderovala rovněž předávání pamětních medailí. Při této příležitosti Agrární komora ČR vydala speciální číslo svého časopisu AGRObase s historickými články, které představují průřez 30letou historií této organizace. Najdete jej ve formátu PDF zde.

Zdroj: Agrární komora České republiky
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

01.05.
Počasí na den 01.05.
12°C / 23°C

02.05.
Počasí na den 02.05.
12°C / 22°C

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A