Informace z jednání Komoditní rady pro mléko a hovězí maso při Agrární komoře České republiky ze dne 4. října 2023

10.10.2023

Ve středu 4. října 2023 se v zasedací místnosti Agrární komory České republiky uskutečnilo další pravidelné jednání Komoditní rady pro mléko a hovězí maso při Agrární komoře ČR za účasti řady hostů. Velká diskuze proběhla k dotačním možnostem pro chovatele skotu, jelikož pro letošní rok se dotační program 20.A. - Zlepšení životních podmínek v chovu dojnic a dotační program 20.D. - Zlepšení životních podmínek skotu chovaného v systému chovu bez tržní produkce mléka pro sledované období dotačního roku 2023 (1. 10. 2022 – 30. 9. 2023) z důvodu nedostatku finančních prostředků bez náhrady zrušil. Panem ministrem Markem Výborným na předešlém jednáním Komoditní rady v Českých Budějovicích byla chovatelům dojeného skotu přislíbena podpora v rámci Krizového balíčku, tzv. mimořádná finanční podpora zemědělským odvětvím postiženým zvláštními problémy, které mají dopad na hospodářskou životaschopnost zemědělců v roce 2023.  Ministrovi Výbornému se podařilo vyjednat částečné kofinancování z národního rozpočtu a přislíbil chovatelům dojnic podporu minimálně 300 Kč na dojnici. Jednání Komoditní rady se účastnil náměstek ministra Miroslav Skřivánek, který se zapojil do diskuze týkající se eroze. Vrchní ředitel Sekce ekologického zemědělství, komodit, výzkumu a vzdělávání Petr Jílek členy informoval o letošním rozpočtu pro národní dotace a výhledech pro příští rok a pohovořil právě o vládou schváleném návrhu Ministerstva zemědělství na mimořádnou pomoc pro české zemědělce a administraci spojené s výplatou této mimořádné podpory. Příjem žádostí bude spuštěn zřejmě v pondělí 16. října 2023 a chovatelé budou moci žádat prostřednictvím Portálu farmáře do konce měsíce října. Výše sazby na dojnici u této podpory bude rozhodnuta až po příjmu žádostí a předpokládaná výplata finančních prostředků chovatelům dojnic se odhaduje na přelom měsíce listopadu a prosince. Dle schváleného nařízení vlády musí být podpora nejpozději vyplacena do konce měsíce ledna 2024. Předseda Komoditní rady Leoš Říha poděkoval za mimořádnou podporu pro chovatele dojnic, nicméně zdůraznil každoměsíční ztrátu chovatelů způsobenou nízkou výkupní cenou mléka, která se pohybovala v průměru za měsíc srpen kolem hodnoty 9, 75 Kč/l mléka.

Zástupkyně za Ústav zemědělské ekonomiky a informací Miluše Abrahámová přítomné členy Komoditní rady podrobně seznámila s přehledem cen syrového kravského mléka a hovězího masa v uplynulém období v Česku i ve světě.


Zástupce Státního zemědělského intervenčního fondu Robert Zavadil shrnul výsledky Rozvoje venkova - 1. kola projektových intervencí Strategického plánu SZP, kdy v záměru c) Skot bylo zaregistrováno 647 žádostí v celkové výši 3 653 363 949 Kč a z toho doporučeno 209 žádostí v hodnotě 1 522 983 886 Kč. Dále ředitel Zavadil pohovořil o Společné organizaci trhů a zhodnotil Sledování trhu s mlékem z pohledu prvního kupujícího a také pohovořil o administraci národních dotačních programů týkajících se chovatelů skotu.


Tradičně zástupci prvovýrobců a mlékáren zhodnotili tržní informace za uplynulé období včetně předpokládaného výhledu do konce roku.


Závěrem se Komoditní rada shodla na nutnosti zmapování dotačních podpor a podmínek pro jejich získání v okolních významných agrárních zemích, tj. v Německu a Polsku u tak zásadní citlivé komodity pro naše zemědělství, jako je chov skotu. Komoditní rada podpořila vedení Agrární komory ČR ohledně napsání dopisu směřovanému ministrovi Výbornému s žádostí o přezávazkování 1. kola projektových intervencí 33.73. Mezi dlouhodobé závěry této Komoditní rady patří podpora tzv. Olomoucké výzvy. V úplném závěru se Komoditní rada shodla, že není možné prodávat mléko pod výrobními náklady.

Zdroj: Agrární komora České republiky
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

01.05.
Počasí na den 01.05.
12°C / 23°C

02.05.
Počasí na den 02.05.
12°C / 22°C

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A