DIVIZNA bude hostit seminář pro pedagogy na téma environmentální výchova

12.10.2023

V současné době se environmentální výchova a vzdělávání pro udržitelnost stále více spojuje s rozvíjením kompetencí. Kompetenční přístup je patrný v evropských a mezinárodních dokumentech a dostává se i do revizí rámcových vzdělávacích programů. V pondělí 6. listopadu se proto v libereckém Středisku ekologické výchovy DIVIZNA uskuteční seminář pro pedagogy, kteří se tam dozví spoustu informací z oblasti.

Na semináři se pedagogové dozvědí, jestli jsou „akční kompetence“ či „kompetence pro environmentální udržitelnost“ pouze novou nálepkou pro již známý obsah, nebo ukazují jiný přístup k tomu, jak by lidé měli environmentální výchovu vyučovat. Zjistí také odpovědi na otázky, jaké kompetence by měli rozvíjet a jaké postupy k tomu uplatňovat.

„Vzdělání je jedním ze tří pilířů ochrany přírody a krajiny a je potřeba jej udělat pevným a silným, odolným proti dezinformacím a mystifikacím. Každé dítě, které má rozhodovat o své profesní budoucnosti na konci základní školy, musí rozumět informacím o životním prostředí a umět si je ověřit. Jsou to informace, které rozhodují o jeho budoucnosti, o jeho budoucí kvalitě života. A také musí vědět, jak tuto budoucí kvalitu života chránit,“ uvedl Václav Židek, člen Rady Libereckého kraje zodpovědný za životní prostředí a zemědělství, jehož resort konání akce finančně podpořil.

V rámci semináře, který se uskuteční v pondělí 6. listopadu 2023 od 14.00 do 17.00 v libereckém Středisku ekologické výchovy DIVIZNA, čeká účastníky základní teorie k tématu, několik praktických příkladů, a především společná diskuse o výše uvedených otázkách. Lektorem semináře, který je určen pedagogům, pracovníkům středisek ekologické výchovy i dalším zájemcům, bude Jan Činčera z katedry environmentálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Přihlásit se na seminář je možné na https://bit.ly/Prihlaska-sem-Divi


pozvanka 061123 ENVIROpozvanka 061123 ENVIRO

Zdroj: Liberecký kraj
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A