ÚKZÚZ provedl první simulační cvičení v ČR v ochraně rostlin

27.10.2023

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) provedl první simulační cvičení v ČR v oblasti zdraví rostlin. Tuto povinnost mají všechny národní organizace ochrany rostlin členských států EU. Cílem je zajištění maximální připravenosti na eliminaci výskytu prioritních karanténních chorob a škůdců rostlin. První simulační cvičení v ČR se týkalo nebezpečného škůdce jehličnanů háďátka borovicového.

Háďátko borovicové bylo do Evropy zavlečeno v roce 1999 dovozem z Číny, a to do Portugalska, odkud se rozšířilo do Španělska, kde působí značné škody zejména na borovicových porostech. Pouze razantní vykácení všech borovic v širokém okruhu okolo míst výskytu a přísná kontrola prodeje dřeva i dřevěných obalů zabránily dalšímu šíření háďátka v rámci Evropské unie.

Cílem simulačního cvičení bylo prověřit schopnost ÚKZÚZ účinně reagovat na první zjištění výskytu háďátka borovicového. Pro účely cvičení byla vybrána lokalita v Moravském Krasu, kde bylo označeno ohnisko fiktivního výskytu háďátka. Koncem září se sešel krizový tým odborníků, který v souladu se schváleným pohotovostním plánem projednal opatření k likvidaci fiktivního výskytu háďátka v konkrétním místě. Jejich součástí bylo vymezení zamořené zóny v okruhu 500 metrů a nárazníkové zóny v okruhu 20 kilometrů od ohniska výskytu. V těchto zónách by při reálném výskytu háďátka došlo k likvidaci náchylných druhů jehličnatých dřevin napadených háďátkem nebo jen z napadení podezřelých. Celé simulační cvičení bylo realizováno formou dvou telekonferencí krizového týmu, jednodenním terénním cvičením a závěrečným on-line vyhodnocením.

Simulačního cvičení se kromě specialistů ÚKZÚZ, MZe, MŽP a dalších zainteresovaných úřadů, institucí i nevládních organizací v oblasti lesního hospodářství a ochrany přírody a krajiny zúčastnili i zástupci lesnických a dřevozpracujících subjektů, které by mohly být dotčeny přímo i nepřímo v místě přijatými opatřeními k likvidaci ohniska výskytu háďátka.

Závěry simulačního cvičení ukázaly potřebu velmi úzké součinnosti mezi ÚKZÚZ, dalšími úřady a zástupci odborných institucí. Zároveň simulační cvičení potvrdilo společný zájem zainteresovaných institucí na likvidaci případného reálného ohniska výskytu háďátka.

Mezi prioritní škodlivé organismy pro Evropskou unii patří kromě háďátka borovicového dalších 19 původců chorob a škůdců, z toho velká většina škodí na dřevinách a okrasných rostlinách. Proto bude ÚKZÚZ pokračovat v provádění simulačních cvičení nácviku opatření také pro případy výskytu těchto škodlivých organismů.

Háďátko borovicové, zdroj: Rostlinolékařský portál ÚKZÚZ
NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) 2019/1702 ze dne 1. srpna 2019, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/2031 stanovením seznamu prioritních škodlivých organismů

Zdroj: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

01.05.
Počasí na den 01.05.
12°C / 23°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A