Výrobek roku Libereckého kraje - zvláštní ocenění pro výrobek s přínosem zdravému životnímu stylu

15.11.2023

V letošním roce se již třetím rokem v rámci soutěže Výrobek roku Libereckého kraje udělovalo zvláštní ocenění pro výrobek s přínosem zdravému životnímu stylu. Ocenění získala BIO kozí syrovátka z Kozí farmy Nový dvůr paní PaeDr., Ing. Mileny Krejzové, která spolu s vítězi ostatních kategorií převzala své ocenění na Dožínkách v Brništi.

Syrovátka díky svému složení, které zahrnuje obsah vysoce hodnotných bílkovin, vitamíny řady B, vit. C, E, A, ale i minerály, kterými jsou vápník, fosfor, zinek, hořčík působí blahodárně na organismus, a to jak vnitřně, navíc velmi dobře chutná, tak ale i zevně. Lze ji využít do koupelí, do přísad šampónů, krémů, má zklidňující, antimikrobiální účinky obecně. Ideální je čerstvá syrovátka, která však nemusí být dostupná vždy, ale i její sušená varianta.

„Nesporným benefitem této potraviny je její příznivá cena a tím dostupnost pro širokou veřejnost, ale i fakt, že je vlastně odpadem při výrobě tvarohů a sýrů, který se spotřebovává. Šetrný a odpovědný přístup ke spotřebě, potravinám, zdrojům je součástí v zásadě všech třech pilířů udržitelnosti, kterými jsou sociální, ekonomický a environmentální a udržitelný přístup dnes neodmyslitelně ke zdravému životnímu stylu patří,“ říká Ing. Kateřina Hochmalová, ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých, která letos byla členkou hodnotící komise.

Poprvé toto ocenění získal v roce 2021 smetanový zákys (Mléko Jeřmanice, s.r.o.) a v loňském roce žitno-pšeničný kvasový chléb (Lukáš Mašek, Velké Hamry). V těchto letech předkládala komisi návrh hodnocení v kategorii příznivý vliv na zdraví jako odborný garant doc. MUDr. Jolana Rambousková, CSc. z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

„Na počátku této myšlenky stál můj předchůdce Vladimír Valenta, který jako představitel orgánu ochrany veřejného zdraví chtěl zdůraznit význam zdravého životního stylu. Jako schůdná cesta se ukázalo začlenění, do již existující soutěže Výrobek roku Libereckého kraje pod záštitou Libereckého kraje. Tento nápad získal podporu v rámci Zdravotní politiky Libereckého kraje a odborů zdravotnictví i zemědělství. Po oslovení Regionální agrární rady a jednání s jejím předsedou panem Robertem Erlebachem, následovalo zpracování metodiky, kritérií hodnocení, zajištění odborného garanta a celý proces byl ukončený souhlasem pana hejtmana Martina Půty. Já jsem velmi ráda, že mohu pokračovat v této tradici, která vyzdvihuje regionální producenty, kteří umí vyrobit potraviny nejen chutné potraviny ale i zdravé. V dnešní době se totiž na úmrtí spojené s životním stylem nejvíce podílí právě nezdravá výživa,“ uzavírá Ing. Jana Loosová, Ph.D., ředitelka KHS LK.

Rozhovor s manželi Krejzovými

Soutěž Výrobek roku Libereckého kraje 2023 zná své vítěze

Zdroj: KHS Libereckého kraje
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
11°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A