Informace z jednání Komoditní rady pro okrasné zahradnictví a školkařství ze dne 22. listopadu 2023

24.11.2023

Ve středu 22. listopadu se uskutečnilo jednání Komoditní rady pro okrasné zahradnictví a školkařství při Agrární komoře České republiky. Předseda Komoditní rady Jiří Valtera seznámil účastníky jednání s aktuálními informacemi ze sektoru. Komoditní rada měla zájem o informace a možnosti čerpání Dotačního programu 129 310 Podpora konkurenceschopnosti agropotravinářského komplexu – závlahy – II. etapa a pozvání na toto jednání přijal vedoucí odboru vody v krajině a odstraňování povodňových škod z Ministerstva zemědělství Karel Pelikán.

en účastníky jednání detailně seznámil s možnostmi podpory Obnovy a budování závlahového detailu a Obnovy, budování a optimalizace závlahových sítí. Bohužel z důvodu nedostatku finančních prostředků ze státního rozpočtu není možné v roce 2024 vyhlásit další výzvu pro podání žádostí o poskytnutí podpory, ale pokud by došlo k navýšení rozpočtu, je připraveno ministerstvo výzvu spustit. Vedoucí oddělení speciálních plodin Miroslava Czetmayer Ehrlichová informovala o čerpání dotačního titulu 3.a. Biologická ochrana rostlin jako dnáhrada chemické ochrany a současně informovala o postupu notifikace tohoto programu na sazbový režim, která právě probíhá. Zástupce Agrární komory České republiky Vladislav Selivanenko informoval o možnostech zapojení odborných svazů do Podpory poradenství v zemědělství a představil přítomným členům dotační Podprogram 9.F.e. Regionální přenos informací, který slouží jako podpora v oblasti zemědělství zaměřená na cílený přenos všeobecných informací na území ČR o realizaci Společné zemědělské politiky Evropské unie v souladu s regionálními prioritami. Přenos informací mikro, malým a středním podnikům působícím v odvětví zemědělské prvovýroby a zpracování zemědělských produktů a jejich uvádění na trh formou vstupních konzultací (telefonické, e-mailové, osobní), webových stránek, odborných/výukových materiálů, instruktážních videí, seminářů, workshopů, webinářů a kurzů. Zástupci Komoditní rady se shodují, že prioritou je případná finanční spoluúčast na uspořádání kurzů pro učitele odborných škol, o které je velký zájem, přičemž je nutné podpořit další edukaci pedagogů odborné výuky, proto byl požádán zástupce komory o přenesení těchto požadavků při přípravě Zásad, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotací pro rok 2024 na základě § 1, § 2 a § 2d zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů. Se zástupcem Státního zemědělského intervenčního fondu proběhla diskuze ohledně nově vznikajících Organizací producentů.


Tradičně byla zhodnocena situace v jednotlivých komoditách, přičemž v největších problémech se ocitá ovocné školkařství a vánoční prodeje okrasných květin nezačaly podle očekávání pěstitelů. Velkou konkurencí pro specializované prodejce květin jsou maloobchodní prodeje smíšeného zboží a prodeje zahraničních květin ve velkých potravinových řetězcích. V lepší kondici je sektor lesního školkařství a prodeje trvalek.


Závěrem zástupci Komoditní rady zvou zájemce na Školkařské dny, které se uskuteční 21. února 2024 na Skalském Dvoře a Zelenou burzu ve dnech 9. až 10. ledna 2024 v Přerově nad Labem. Komoditní rada konstatovala, že se zaměstnavatelé specializovaných rostlinných komodit neustále potýkají s nedostatkem pracovní síly, obávají se nárůstu ceny regulované složky elektrické energie a celkově dopadů Konsolidačního balíčku. Velkým problémem začíná být škůdce Lalokonosec rýhovaný, který způsobuje největší potíže v místech, kde školky sousedí s polními kulturami, především brukvovitými. Dále se Komoditní rada shodla, že nepodporuje bezrašelinové substráty. Používané náhradní suroviny způsobují nadměrně velkou uhlíkovou stopu buď transportem ze zámoří z jiných kontinentů, nebo jejich příprava (dřevní vlákna) je vysoce energeticky náročná a zároveň se jedná o spalovanou biomasu pro výrobu tepla, která by měla spíše být využita v místě svého vzniku pro obohacení biosystému.

Zdroj: Agrární komora České republiky
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
11°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A