Antimikrobiální rezistence - zpráva za rok 2023

30.11.2023

Předkládaná zpráva navazuje na první, analytický dokument, zpracovaný v roce 2019 a je dalším dokumentem zahrnujícím výsledky a experimentální data zpracované v rámci plnění jednoho z cílů Akčního plánu Národního antibiotického programu (AP NAP) schváleného na období 2019–2022. Náplní uvedeného cíle je zformulovat rámec pro sledování environmentální zátěže (půda) v důsledku rezistence k antimikrobikům u bakterií a reziduí antimikrobních léčivých látek používaných v chovech hospodářských zvířat.

Primární náplní řešeného projektu byly mikrobiologické rozbory, konkrétně stanovení přítomností genů rezistence na fluorochinolony v různých částech drůbeží farmy, v orgánech kuřat a následně také v samotné podestýlce. V rámci řešení projektu byla dále testována účinnost fermentace na odstranění genů rezistence, rezistentních mikroorganismů a reziduí fluorochinolonů z podestýlky. Podobně byla testována i půda po aplikaci zralé podestýlky v průběhu vegetační sezóny.

V rámci řešeného projektu byl získán ucelený pohled na osud těchto látek v životním prostředí po aplikaci statkových hnojiv (od medikace brojlerů kuřat, přes aplikaci podestýlky na půdu až po samotný osud látek v terestriálním prostředí).


Antimikrobiální rezistence - zpráva za rok 2023 ke stažení

Zdroj: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A